Denne bygården på Bislett var starten på eiendomseventyret til Kjartan Aas.

I 1992 kostet denne bygården i Oslo 1 million

- Eiendommer i Oslo var nesten gratis på den tiden, sier Kjartan Aas, som kjøpte bygården på Bislett for 1 million kroner. I dag har han eiendomsverdier for 2 milliarder.

Publisert

Det er 25 år siden boligprisene nådde bunnen i Norge. De som turte å satse på denne tiden, gjorde noen fantastiske kupp. Kjartan Aas fra Raufoss er én av dem. I 1992 kjøpte han bygården Pilestredet 67 på Bislett med 8 leiligheter for 1 million kroner. Aas eier fremdeles bygården og anslår dagens verdi til ca. 30 millioner.

Les også: Milliardær bygger studentboliger

Les også: Kamerater kjøpte bygårder for 140 mill.

I 1992 kjøpte han også en bygård i Sverdrups gate på Grünerløkka for 1,6 millioner kroner sammen med en kamerat. Denne bygården rommer 16 leiligheter.

I ettertidens lys var det selvsagt veldig lurt å hamstre sentralt beliggende leiligheter i Oslo for rundt 100.000 kroner per enhet. Men det var ikke like åpenbart i 1992. Det hadde tross alt vært et børskrakk i 1988 med en påfølgende bankkrise og en kraftig konjunkturnedgang. Renten var skyhøy sammenlignet med dagens nivå.

– Alt var håpløst og helsvart på den tiden. Eiendom var utrolig billig, nærmest gratis, sier Kjartan Aas.

Han gikk til sin lokale banksjef og fikk låne penger til de to bygårdene.

– Det var nesten umulig å få lån i Oslo, men i innlandet var det ikke så sort-hvitt. Der var prisen for en enebolig rundt 400.000 kroner, derfor hørtes det ikke så ille ut å låne 1 million til en bygård, forteller han.

For siviløkonomen Kjartan Aas var kjøpene av de to bygårdene starten på et eventyr i eiendomsbransjen. Gjennom Opulens AS med datterselskaper har han i dag en eiendomsportefølje verdt ca. 2 milliarder kroner.

– Jeg var ikke blant de tøffeste eiendomskjøperne på begynnelsen av 90-talllet. Ivar Tollefsen og Edgar Haugen ga mye mer gass enn meg, sier Aas.

Nå har han ikke kjøpt eiendom siden finanskrisen i 2009. Da kjøpte han seks kontorbygg i Kvadraturen i Oslo. Også der var timingen god.

– Ja, jeg fikk disse billig, sier Aas, som anslår at verdien på disse seks næringsbyggene da var en tredjedel av dagens verdi.

 

Powered by Labrador CMS