KONSEKVENSER: Eiendoms- og anleggsektoren vil bli hardest rammet av Brexit de neste 6 månedene.Foto: Begbies Traynor

Brexit: Eiendom rammes hardt

Eiendoms- og anleggsektoren vil bli hardest rammet av Brexit, 50.000 bedrifter i Storbritannia er i fare.

Publisert

Ifølge en undersøkelse utført Begbies Traynor, Storbritannias ledende insolvensselskap, kommer det frem at britiske bedrifter på tvers av sektorer viste positive tegn til stabilitet frem mot EU-folkeavstemningen.

Etter den umiddelbare markedsuroen som fulgte Brexit-avgjørelsen, advarte flere eksperter om at det kan ta minst seks måneder før vi ser en «ny normal» i den britiske økonomien.

Ifølge Begbies Traynor Red Flag Alter research for Q2 2016, som de har publisert på sine hjemmesider, hadde nivået av «Significant» økonomisk nød blant britiske bedrifter falt for første gang siden 3. kvartal 2015.

Det betyr at den britiske økonomien viste tentative tegn til stabilitet før Brexit-avstemningen.

Les også: Dette betyr Brexit for Norge og for norske kapitalforvaltere

Gode tall før BrexitUndersøkelsen viser at nivåene av «Significant» nød falt med 4 prosent i 2. kvartal 2016, fra 274.595 virksomheter som slet i 1. kvartal 2016 ned til 263.517 selskaper i de siste tre månedene – de fleste var små og mellomstore bedrifter. Sektoren som var mest utsatt for økonomiske svinger var britiske bygg- og eiendomsselskaper, der 49.186 bedrifter ble klassifisert som «Significant» økonomisk nød i perioden.

Sett under ett hadde alle sektorer i alle regioner redusert den økonomiske nøden, men den tydeligste forbedringen i økonomien i Q2 var blant London-baserte virksomheter, der antall selskaper som opplever «Significant» nød falt med 5 prosent til 43.737, kom det frem i undersøkelsen.

Les også: Thor Bjørdal: – Vi kommer til å merke dette

Trenden vil snuBegbies Traynor advarer om negativ utvikling. I løpet av de neste seks månedene er det lite sannsynlig at den positive utviklingen vil fortsette ifølge selskapet. Bakgrunnen er den umiddelbare negative virkningen Brexit hadde på næringslivet.

Julie Palmer, partner at Bergbies Traynorer skriver på deres nettsider: «Våre data viser at nivåene av «Significant» bedriftens nød, er redusert i alle regioner og alle sektorer av økonomien før folkeavstemningen – dette er førstegang vi har sett en forbedring siden perioden umiddelbart etter fjorårets storingsvalg. Dette tyder på at brittiske bedrifter var i en relativt stabil og god finansiell posisjon i forkant av Brexit-avstemningen, men vi forventer at trenden vil snu som følge av usikkerheten siden da.»

Eiendomsprisene raserVidere skriver hun: «Britisk bygg og eiendom er helt klart hardest rammet etter Brexit-resultatet, med flere høyt profilerte investorer som har trukket seg ut av eiendom i England de siste tre ukene. Mange eksperter spår at eiendomsprisene i London kommer til å rase nedover med 20 prosent, og at nesten 50.000 bedrifter i denne sektoren allerede lider av «Significant» økonomisk nød, er grunnlaget for at det helt klar ser usikkert ut for denne sektoren».

Økt usikkerhet– Selv om mer enn halvparten av landet stemte for en Brexit, har resultatet utvilsomt forårsaket en økning i usikkerheten og skapt økt bekymringen for jobbsikkerhet, og bidratt til svakere forbrukertillit og utsettelse av investeringsplaner, som sannsynligvis vil påvirke næringslivs vekst på kort sikt, sier Ric Traynor, styreformann i Begbies Traynor, i en artikkel på nettsiden deres.

Les også: Norges Bank holder styringsrenten uendret

Samtidig understreker han «The Bank of Englands» forpliktelse til å opprettholde renten rekordlav, samt regjeringens slutning om at de kan kutte selskapsskatten til mindre enn 15 prosent. Han tror det kan bidra til å stabilisere økonomien og forbrukernes sentiment over tid.

Videre uttaler Traynor i artikkelen at han forventer at forretningsmiljøet vil forverres i løpet av de neste seks månedene, minst, før folk vender seg til den “nye normalen”.

Les også: Vanskeligere å få lån til næringseiendom

 

Powered by Labrador CMS