Entra eller KLP

De to pekes ut som en kjøper av Skøyen-porteføljen til Norwegian Property.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NE nyheter skrev i begynnelsen av måneden at Norwegian Property (NPRO) er i ferd med å selge ut porteføljen på Skøyen. Pangea Property Partners er engasjert som rådgiver.

I begynnelsen av mai var NPRO inne i en budprosess, og fra ett hold hører nå NE nyheter at eiendommene er solgt. Fra annet uavhengig hold sier kilder at kjøperen er enten Entra eller KLP. Entra har vært inne i budprosessen, men en peker på at Entra skal ha hoppet av.

Ingen av de to aktørene eier noe på Skøyen fra fra tidligere, men KLP er etter hvert eksponert på Lysaker. Det er ikke overraskende om det blir KLP, som skal vekte seg opp i eiendom, og som kjøper store bygg.

Entra var med i budprosessen på Hieronymus Heyerdahls gate 1 i Oslo sentrum, men hoppet av. Adm. direktør Arve Regland i Entra klaget i fjor høst over at det var blitt dyrt å kjøpe eiendommer i Oslo. Regland vil overfor NE nyheter ikke kommentere om de er involvert i prosessen på Skøyen.

Hvis vi ser på det som skal selges, utgjør den totale porteføljen til NPRO 102 500 kvadratmeter med løpende leieinntekter på 221 millioner kroner. Men, det inkluderer også Nedre Skøyen vei 24-26, som Veidekke allerede har kjøpt for 799 millioner kroner, med overtakelse i 2019. Denne eiendommen tas trolig ut av porteføljen.

Hvis Nedre Skøyen vei holdes utenfor, er det snakk om totale verdier for drøyt 2,5 milliarder kroner som skal bytte eier, gitt den seneste verdivurderingen til DTZ Realkapital og Newsec. At det går mot en norsk kjøper etter det store «rushet» i fjor fra utlendingene, er heller ikke så overraskende.

En markedsaktør peker overfor NE nyheter på at det etter hvert er blitt en liten forskjell i avkastningskravet (yielden) mellom de beste norske og utenlandske eiendommene. De beste eiendommene i Oslo selges nå til en yield rundt 4 prosent. Tilsvarende eiendommer i store europeiske byer oppnår en yield på 3,50-3,75 prosent.

Det er særlig de rene kontantstrømeiendommene i Oslo sentrum som er blitt så dyre. Samtidig kan utenlandske investorer låne i euro til drøyt 1 prosent når de kjøper på kontinentet, og de slipper å valutasikre lånet. Lån i norske kroner ligger over 1 prosentpoeng høyere.

Skal utlendingene kjøpe i Oslo, vil de ha noe skikkelig «value added». Med andre ord må det være betydelig utviklingspotensial for eiendommen for at utlendingene skal være interessert i Oslo som investeringsby.

Powered by Labrador CMS