For dyrt for NPRO

Norwegian Property vil kjøpe eiendommer, men synes prisene blir for høye.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Spesielt sentrale Oslo-eiendommer har steget kraftig i verdi i takt med rentefallet, bedre tilgang på finansiering og økt utenlandsk interesse. Det har presset avkastningskravet – yielden – langt ned, følgelig eiendomsverdiene oppover.

Norwegian Property (NPRO) har nå kapasitet til å kjøpe igjen, både som følge av en historisk lav belåningsgrad (ca. 58 prosent), salg av eiendommer som Lysaker Torg 35 og Nedre Skøyen Vei 24-26, samt tilgjengelig kreditt. NPRO hadde eksempelvis per 30. september 483 millioner kroner i ubenyttede kredittrammer.

Ambisjoner– Vi har definitivt ambisjoner om å vokse og har ambisjoner om kjøp. Men i dagens marked er det krevende å kjøpe objekter, så også i tredje kvartal endte vi opp med å være netto selger. Vi vil være opportunistiske med hensyn til å utnytte markedet, sa adm. direktør Svein Hov Skjelle (bildet) i NPRO på fredagens resultatpresentasjon.

Det er med andre ord vanskelig for Hov Skjelle og NPRO å finne noe som de kan regne hjem. I leiemarkedet vil NPRO slite i lang tid med Stavanger fremover, men i Oslo ser det bedre ut.

– I Nydalen er ledigheten vår nå langt ned mot 5-6 prosent, Gjerdrums vei 8 er nå fullt utleid. For Oslo som helhet er ledigheten på 5,5 prosent, sa Hov Skjelle. I Verkstedveien 1 på Skøyen er 76 prosent av bygget fylt opp.

Mer krevende– Vi er positive med tanke på den videre utviklingen her. Vi opplever imidlertid at det er et mer krevende leiemarked og finansieringsmarked og må spille på de parameterne vi har å spille på. Hovedfokus er å arbeide med de arealene som blir ledige og de som allerede er ledige, sa Hov Skjelle til de fremmøtte.

I Snarøyveien 36 blir 30 prosent av lokalene ledige fra november 2017. Hov Skjelle sier de jobber mye med denne eiendommen, også i samarbeid med leietaker Aker Solutions/Akastor.– Men Fornebu er et krevende område, og sannsynligvis blir dette et flerbrukerbygg, fortalte NPRO-sjefen.

Drammensveien 60 er på om lag 10 000 kvadratmeter. Det er en eiendom som fraflyttes når leietaker Skanska om to år flytter til Sundt-kvartalet Tøyen i det felles prosjektet de har sammen med Entra. Drammensveien 60 ble ifølge Hov Skjelle totalrehabilitert i 2002/2003. Skanska har kontrakt ut 2017.

Systematisk– Vi har begynt å jobbe systematisk med bygget og mener det både egner seg som et enbrukerbygg eller kan deles opp til flere brukere, sa Hov Skjelle.

Når det gjelder leieprisene, har de toppet ut i alle delmarkeder.– I de fleste delmarkedene er det et press på leieprisene, men det er et begrenset press i Oslo sentrum. Offentlig sektor blir stadig viktigere for oss, også i områder som de tidligere ikke har vært i, som Skøyen. Nærmere 60 prosent av leietakerne i Verkstedveien 1 er offentlige, og de er spennende, fordi de skal ha mer arealer, sa Hov Skjelle på presentasjonen.

Powered by Labrador CMS