Fremleiebombe på Fornebu

OPPDATERT 2: Aker Solutions etterlater seg 36 000 kvadratmeter i Snarøyveien 36 i tre år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Oppdatert med kommentarer fra Aker Solutions:

Selskapet skal fra neste sommer leie om lag 30 000 kvadratmeter i Fornebuporten. Torstein Storækre i Fornebuporten AS bekrefter overfor NE nyheter at Aker Solutions flytter inn i bygg A i juni 2016 med rundt 1400 ansatte.

Vekstbehovet i selskapet er imidlertid usikkert. Aker Solutions har i dag informert ansatte om at det er behov for å “justere arbeidskapasiteten i selskapets norske subsea-virksomhet på grunn av et vedvarende lavt aktivitetsnivå i markedet”. Ifølge en pressemelding vil tilpasningene kunne berøre rundt 500 faste stillinger i Fornebu, Stokke, Moss og Tranby. Avganger skal skje gjennom naturlig avgang, omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet, men også oppsigelser.

– Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservice-markedet det siste året. Det er derfor blitt nødvendig å tilpasse kapasiteten i deler av virksomheten vår, sier Per Harald Kongelf, sjef for Aker Solutions i Norge, i pressmeldingen.

Høsten 2019Aker Solutions er i dag i Norwegian Propertys lokaler i Snarøyveien 36 på Fornebu. Det er imidlertid Frontica Business Solutions, et datterselskap av Akastor ASA, som har leiekontrakten og leier ut videre til Aker Solutions. Dagens fremleiekontrakt i Snarøyveien 36 til Aker Solutions omfatter brorparten av bygget, men arealet blir nedjustert når selskapet flytter til Fornebuporten sommeren 2016. Aker Solutions beholder ansvaret som fremleier for en del av bygget frem til leieutløp ultimo 2019. Hovedleiekontrakten blir værende hos Frontica Business Solutions, som tidligere.. Ifølge halvårsrapporten til Norwegian Property er durasjonen – altså gjenværende leietid – i Snarøyveien 36 per 30. juni 4,3 år, som indikerer et kontraktsutløp høsten 2019.

Snarøyveien 36 har ifølge halvårsrapporten totale kontorlokaler på 40 386 kvadratmeter og null ledighet. Aker Solutions disponerer rundt 36 000 kvadratmeter av lokalene, som altså blir ledige om ti måneder.

Det betyr at det er store arealer som må fremutleies på Fornebu i et lokalmarked der også Statoil har signalisert inntil 8000 kvadratmeter med fremleie, Technip på Lysaker flere tusen kvadratmeter.

Tøff jobbGitt en normal leiekontrakt, får Norwegian Property leieinntekter av Akastor frem til 2019.  Spørsmålet er om Akastor i mellomtiden kan snu seg rundt å få leid ut 36 000 kvadratmeter i et stadig vanskeligere marked. Løpende årlig leie i Snarøyveien 36 er på 90,8 millioner kroner, som Akastor må få dekket opp.

90,8 millioner i leieinntekter tilsvarer 1563 kroner kvadratmeteren regnet av totalarealene på 58 114 kvadratmeter, men de inkluderer innendørs parkeringsanlegg på drøyt 17 300 kvadratmeter med 681 parkeringsplasser. Ren kontorleie ligger trolig på nærmere 2000 kroner kvadratmeteren.

I første omgang får Akastor problemet, men fra 2019 må altså Norwegian Property erstatte leietakere for 40 000 kvadratmeter.

Mister nummer toSnarøyveien 36 er ført opp i 2007, men det må trolig tilpasninger når det kommer nye leietakere. Aker Solutions/Akastor er den nest største leietakeren til Norwegian Property, marginalt etter Evry, og står i dag for 10 prosent av de totale leieinntektene til det børsnoterte eiendomsselskapet.

Adm. direktør Svein Hov Skjelle i Norwegian Property har ikke villet kommentere saken overfor NE nyheter.

Powered by Labrador CMS