Nedgang for Eiendomsspar

Lavere bidrag fra felleskontrollerte virksomheter svekker resultatet for Eiendomsspar i første kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Kvartalstallene viser at brutto leieinntekter i årets tre første måneder utgjorde 139,4 millioner kroner, ned fra 143,1 millioner i tilsvarende periode i fjor. Eiendomsspar skriver i kvartalsberetningen at reduksjonen hovedsakelig skyldes netto salg av eiendom mot slutten av fjoråret.

Driftsresultatet er imidlertid økt fra 94,2 millioner kroner til 106,4 millioner, som følge av økte salgsgevinster. Eiendomsspar har ikke kjøpt nye eiendommer i første kvartal, men har solgt 16 leiligheter i Parkveien 64/Frederik Stangs gate 4, samt en mindre tomt. Det har gitt en samlet regnskapsmessig gevinst på 31,8 millioner kroner.

Resultatet fra felleskontrollerte virksomheter har imidlertid falt fra 56 millioner kroner til 25,8 millioner. Det gjør at resultatet før skatt er ned fra 89,2 millioner kroner i første kvartal 2012 til 74,2 millioner i tilsvarende periode i år.

Eiendelene i Eiendomsspar har det seneste året økt marginalt til 8448 millioner kroner, mens langsiktig rentebærende gjeld er ned 200 millioner kroner til 4770 millioner. Gjennomsnittlig rente på innlånene er på 4,7 prosent, som er uendret fra årsskiftet. Eiendomsspar har ingen store låneforfall de neste 5 årene.

En egenkapital ved utgangen av første kvartal på 2487 millioner kroner gir en bokført egenkapitalandel på 29,4 prosent. Den verdijusterte egenkapitalen i Eiendomsspar er langt høyere.

Ledigheten i eiendomsmassen målt etter leieverdi er på om lag 7 prosent, som er uendret fra årsskiftet. Den relativt høye ledigheten skyldes ifølge kvartalsberetningen rehabilitering og planlagt salg av over 200 leiligheter i Parkveien 64.

Eiendomsspar skriver ellers at kontorleiemarkedet i Oslo har hatt god etterspørsel hittil i år, og leieprisene for gode objekter viser en positiv utvikling. Ledigheten i markedet er tilnærmet uendret siden årsskiftet. Utleiemarkedet for butikklokaler er godt.

Det har vært tilfredsstillende aktivitet i markedet for kjøp og salg av eiendom. Nivåene for direkteavkastningen – yieldnivået – er også uendret siden årsskiftet.

Eiendomsspar venter at kontantstrøm før skatt for 2013 vil bli noe lavere enn i 2012. Resultatet før skatt i fjor endte på 436 millioner kroner.

Foto: Kenneth Sortland Myklebust/Kolonihaven.no

Powered by Labrador CMS