Nordiske fond i minus

De nordiske eiendomsfondene tapte penger i tredje kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

IPD Nordic Property Fund Index endte i -2,3 prosent i tredje kvartal, ifølge ferske tall fra Investment Property Databank (IPD). IPD skriver i en melding at avkastningen ble negativ som følge en en bredere uro i markedet.

Den nordiske IPD-indeksen er relativt fersk og måler endringene i verdiene fra et kvartal til et annet. I andre kvartal ga fondene i indeksen 1 prosent i totalavkastning. Det seneste året har totalavkastningen vært 9 prosent, mens den annualisert har vært -3,9 prosent de seneste tre årene og -1,6 prosent de seneste fem årene.

Eurokrisen slo inn i Norden fra juli til september.

– Den negative totalavkastningen til fondene i indeksen er den første indikasjonen på innvirkningen av eurokrisen i det nordiske eiendomsmarkedet. Dette er delvis avledet av frykten for smitteeffektene fra Sør-Europa, men også usikkerheten om vi går inn i en ny nedgangsperiode, kommenterer Christina Gustafsson, ansvarlige for aktivitetene til IPD i Norden.

Hun sier videre at man ikke må glemme valutaeffektene. Både norske og svenske kroner svekket seg mot euroen i tredje kvartal, som også påvirker indeksavkastningen negativt, ettersom indeksen måles i euro.

IPD Nordic Property Fund Index hadde ved utgangen av september indeksnivået 104,5, mens desember 2005 er utgangspunktet med indeksnivå 100. På det høyeste i begynnelsen av 2008 lå indeksnivået på ca 100, mens det på det laveste våren 2009 lå rett over 90.

Låneandelen i fondet – loan to value – utgjorde ved utgangen av september i gjennomsnitt 57 prosent. Fondene i indeksen investerer primært i de fire store nordiske landene.

Høyt belånte Aberdeen Eiendomsfond Norge II hadde en negativ totalavkastning i tredje kvartal på 2,6 prosent , mens Storebrand Eiendomsfond var i minus med 3,7 prosent. Nedskrivning av renteavtaler er en viktig forklaring til de belånte norske fondenes nedgang i forrige kvartal.

Den nordiske fondsindeksen til IPD består av 16 fond, som har totalt 3,3 milliarder euro i verdijustert egenkapital og 7,7 milliarder euro i brutto eiendomsverdier. IPD har som mål at antall fond som inngår i indeksen, skal øke ved hver ny rapport. Ved halvårsskiftet besto indeksen av 15 fond.

Powered by Labrador CMS