Resultatsmell for Aberdeen-fond

To av de tre norske eiendomsfondene til Aberdeen Asset Management gikk i minus i tredje kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er derfor ikke bare rosenrødt i fondsmarkedet i år, etter et hyggelig andre kvartal. Foreløpig er det bare hovedtallene for Aberdeen-fondene som er tilgjengelig på forvalterens hjemmesider, så noen detaljerte forklaringer på resultatutviklingen er ennå ikke kjent.

Men høyt belånte Aberdeen Eiendomsfond Norge II hadde i tredje kvartal en negativ avkastning på 2,6 prosent. Verdijustert egenkapital (VEK) falt gjennom kvartalet fra 8,22 til 7,61. På det høyeste var VEK 13,52, som var ved utgangen av 2007.

Det er en positiv avkastning for fondet per tredje kvartal på 10,3 prosent. Akkumulert avkastning for Aberdeen Eiendomsfond Norge II er siden oppstarten i fjerde kvartal 2005 imidlertid negativ med 9,7 prosent. Dermed vil fondet etter stor sannsynlighet ha en samlet negativ avkastning ved utgangen av 2011, over halvveis ut i fondets løpetid på ti år.

Aberdeen Eiendomsfond Norge II tar sikte på å gi en årlig avkastning på mer enn 12 prosent over eiendomsfondets levetid. Så mye som mulig av eiendomsporteføljens tilgjengelige kontantstrøm skal utbetales til investorene.

Høyt belånte Aberdeen Eiendomsfond Norge I KS hadde i tredje kvartal en negativ avkastning på 3,5 prosent. Akkumulert avkastning så langt i år er positiv med 6,5 prosent. Siden oppstarten i september 2004 er samlet avkastning 63,6 prosent, som gir en annualisert geometrisk avkastning i perioden på ca. 7,2 prosent. I 2010 var avkastningen 10,2 prosent.

Fondet skal gi mindre institusjonelle investorer og privatpersoner mulighet til å investere i en veldiversifisert portefølje. Eiendomsfondet er organisert som et kommandittselskap, der formålet er å være deltaker i Aberdeen Eiendomsfond Norge I.

Aberdeen Eiendomsfond Norge I KS har mål om en avkastning på egenkapitalen på 12-16 prosent per år. Det inkluderer en løpende utbetaling på om lag 5 prosent per år etter at forvaltningshonoraret er fratrukket. Det var ingen utbetalinger for årene 2008, 2009 og 2010.

Ubelånte Aberdeen Eiendomsfond Norge I oppnådde imidlertid en positiv avkastning i foregående kvartal på 1,8 prosent. Fondet utbetalte 1,4 prosent i løpende avkastning til investorene, mens verdiendringene i kvartalet utgjorde 0,4 prosent.

Hittil i år er avkastningen 7,5 prosent, mens avkastningen for hele fjoråret var 9,9 prosent. Utbetalingene de tre seneste årene har vært stabile på 5,9 prosent i året. Avkastningen fra porteføljen antas å bli om lag 5 prosent  per år etter at forvaltningshonoraret er trukket fra.

Målet til Aberdeen Eiendomsfond Norge I er å levere en totalavkastning som er høyere enn IPD-indeksen for Norge, som er referanseindeksen for fondet.

Powered by Labrador CMS