1 prosent avkastning

De nordiske eiendomsfondene ga 1 prosent avkastning i andre kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser en fersk rapport fra Investment Property Databank (IPD). IPD kaller indeksen for “Nordic Pooled Property Fund Index”, som sammenfatter avkastningen til blant annet Aberdeen-fond i de nordiske landene, mens norske fond som Storebrand Eiendomsfond ikke er med.

De norske eiendomsfondene hadde gjennomgående et godt andre kvartal og bedre avkastning enn den vektede nordiske avkastningen.

Storebrand Eiendomsfond (belånt 69 prosent) leverte 7,4 prosent avkastning i andre kvartal, høyt belånte Aberdeen Eiendomsfond Norge II 5,5 prosent (inngår i indeksen), mens ubelånte Aberdeen Eiendomsfond Norge I og Vital Eiendomsfond ga 1,6-1,8 prosent.

Det seneste året er den vektede avkastningen til den nordiske IPD-indeksen hele 14,4 prosent, som gjenspeiler den sterke nordiske oppgangen i perioden. Den lengre historikken til de nordiske eiendomsfondene er imidlertid ikke god, ettersom oppturen siden bunnen i 2009 ikke på noen måte tilsvarer den forutgående nedturen. (IPD har desember 2008 som bunn, med et indeksnivå på ca 86.)

Desember 2005 er utgangspunktet for IPD-indeksen, med indeksnivå 100. Ved utgangen av juni 2011 er nivået kommet opp på 103,3. 3,3 prosent avkastning over 5,5 år tilsvarer en annualisert geometrisk avkastning i perioden på ca 0,5 prosent.

IPDs femårshistorikk viser en negativ årsavkastning på 1,3 prosent, mens treårsavkastningen er i minus med hele 5 prosent per år. Avkastningen har dessuten falt i andre kvartal i forhold til de seneste kvartalene.

– Nedgangen i kvartalsavkastningen gjenspeiler usikkerheten i det nordiske eiendomsmarkedet, og faktisk i store deler av Europa, ettersom frykten for smitteeffekten fra eurosonen sprer seg. I denne usikre fasen vender investorene tilbake til de beste objektene, med stabile inntekter for porteføljene, kommenterer Christian Gustafsson, leder for de nordiske aktivitetene til IPD.

Den nordiske IPD-indeksen måler endringene i verdijustert egenkapital fra en periode til en annen. Rapporten for andre kvartal er den andre IPD gir ut for denne indeksen. Totalt 15 fond inngår i Norden-indeksen, og dette er fond med en samlet verdijustert egenkapital på 2,97 milliarder euro, eller 23 milliarder norske kroner ved utgangen av juni.

Brutto porteføljeverdi er rundt 6,8 milliarder euro. IPD ønsker å utvide grunnlaget for indeksen etter hvert om den oppnår større gjennomslag i markedet.

 

Powered by Labrador CMS