Stadig oppgang for Aberdeen-fond

Oppturen fortsatte for Aberdeens norske fond i andre kvartal, og ett av fondene kan nå en milepæl ved årets utgang.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Ifølge hjemmesidene til Aberdeen Asset Management var verdiendringen i andre kvartal 1,6 prosent for ubelånte Aberdeen Eiendomsfond Norge I. Det kan sammenliknes med 1,8 prosent i verdiøkning for Vital Eiendomsfond.

Totalavkastningen i kvartalet til Aberdeen-fondet var 3,0 prosent, mot 3,2 prosent for Vital-fondet. Ved utgangen av juni er akkumulert avkastning i år oppgitt til 2,8 prosent for Aberdeens fond, som virker merkelig, ettersom avkastningen etter årets tre første måneder var 2,7 prosent.

Utbetalingen i andre kvartal var 1,4 prosent, som er på nivå med ambisjonene. Aberdeen utbetalte 5,9 prosent til investorene for årene 2008, 2009 og 2010.

For det høyt belånte Aberdeen Eiendomsfond Norge II er avkastningen naturlig nok enda bedre. Fondet ga investorene i andre kvartal en avkastning på 5,5 prosent, og halvårsavkastningen er hele 13,2 prosent.

Siden oppstarten ved utgangen av 2005 er nå det akkumulerte verditapet redusert til 7,4 prosent. Avkastningen siden oppstart kan faktisk være i pluss ved utgangen av året, men fondet har som mål å levere en årlig avkastning på mer enn 12 prosent i fondets tiårige levetid.

Forutsetter vi at Aberdeen Eiendomsfond Norge II er tilbake til utgangspunktet per 31. desember 2011, må det altså leveres over 30 prosent årlig avkastning de kommende fire årene for å oppnå målsettingen. Aberdeen har foreløpig ikke villet nedjustere ambisjonsnivået, som de gjorde i fjor for sitt asiatiske eiendomsfond.

Aberdeen Eiendomsfond Norge I KS hadde en avkastning i andre kvartal på 3,9 prosent. Halvårsavkastningen er pene 10 prosent. I 2010 oppnådde fondet en avkastning på vegne av investorene på 10,9 prosent. Siden oppstarten i september 2004 er den akkumulerte avkastningen 69,7 prosent.

Aberdeen Eiendomsfond Norge I KS er et tilbud til de mindre institusjonelle investorene og privatpersonene. Eiendomsfondet er organisert som et kommandittselskap, der formålet er å være deltaker i Aberdeen Eiendomsfond Norge I.

Aberdeen oppgir ikke avkastningen for sitt asiatiske fond. Rapporteringen for dette fondet skjer ett kvartal i etterkant. Men verdijustert egenkapital falt ifølge hjemmesidene fra 7,13 ved utgangen av mars til 7,08 ved halvårsskiftet. Det tilsvarer en nedgang på 0,7 prosent. Tallene til Aberdeens nordisk/baltiske eiendomsfond er ennå ikke klare.

Aberdeen Asset Management har for øvrig vært involvert i omtalte transaksjoner den seneste tiden. Forvalteren har kjøpt Bassengbakken 1 i Trondheim av Oslo Areal for en hittil ukjent sum, mens de internasjonalt solgte eiendommen Maddox House 1 for 23 millioner pund til The Crown Estate og Oljefondet.

Powered by Labrador CMS