Topper og flopper

Publisert Sist oppdatert

For ti år siden lå aksjekursen på Olav Thon Eiendomsselskap rundt 200 kroner. I skrivende stund prises aksjen til 976 kroner, noe som betyr en kursoppgang på nærmere 390 prosent i løpet av 10 års perioden. Dermed har Thon knust hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX), som samme periode hatt en oppgang på 243 prosent.

Les også: Selger seg nesten helt ut av BWG

Les også: I strupen på ledelsen

Opptur for ThonOlav Thon, som er styreformann i Olav Thon Eiendomsselskap, eier direkte og indirekte 71,9 prosent av aksjene selskapet. Tar vi i tillegg med Folketrygdfondets aksjepost på 9,01 prosent, er det ikke så mange aksjer i omløp. Mange har derfor stilt spørsmålstegn ved hvorfor selskaper med en så fastlåst eierstruktur i det hele tatt er notert på Oslo Børs.

Den dominerende eierstrukturen gjør også at aksjen prises med store rabatter i forhold til underliggende verdier. For Thon personlig har imidlertid oppturen vært gedigen. Også Folketrygdfondet, som kjøpte sine første aksjer i Olav Thon Eiendomsselskap så tidlig som i 1992, har fått god uttelling.

Les også: Milliontap på Romania-eventyr

Les også: Real børssmell for RomReal

Les også: Forlater Norge

Nedtur for RøkkeFor 10 år siden var også Avantor børsnotert, men i november 2003 offentliggjorde Kristiansand-baserte Rasmussengruppen at den ville fremsette et frivillig kontantbud på samtlige aksjer i selskapet.

Kjell Inge Røkke, som var største aksjonær i selskapet gjennom RGI Holding Inc. og Resource Group International AS, hadde på dette tidspunktet store finansielle utfordringer. Salget av eierandelen på 39,9 prosent innbrakte 465 millioner kroner i Røkke-systemet.

Uten Røkkes finansielle utfordringer på dette tidspunktet, kan det hende at Avantor fortsatt hadde vært på børs. I ettertid har selskapet stått for en formidabel utbygging av bydelen Nydalen i Oslo.

Les også: 18 prosent avkastning på ett år

Ut med Rimi-HagenI 2003 var også Steen & Strøm ASA ett av de store eiendomsselskapene på Oslo Børs. I 2007 kom det imidlertid mange spekulasjoner om gjelden til hovedaksjonær Stein Erik Hagen.

Hagen tok selskapet av børs, og året etter ble Steen & Strøm ASA solgt til den franske kjøpesenterkjeden Klépierre og det nederlandske fondet ABP. Inklusive gjeld kom brutto salgssum opp i 21,9 milliarder kroner.

Stein Erik Hagen selv satt igjen med 9,3 milliarder.

Les også: – Slik kjøper du eiendom til halv pris

Les også: Suksess med gribbefond

Konkurs for FaktorFaktor Eiendom er et annet selskap som er borte fra Oslo Børs. Den Sarpsborg-baserte virksomheten ble etablert i 2001 og børsnotert i desember 2006. Selskapet drev i hovedsak med salg av boliger og fritidsboliger i Norge, Sverige og Spania.

Etter at DNB i april 2009 garanterte for en emisjon på 150 millioner kroner, skrev Faktor Eiendom i en børsmelding at selskapet ”med dette er sikret et solid grunnlag for bevaring, realisering og utvikling av konsernets verdier.”

Et snaut halvår senere begjærte styret oppbud. Selskapet måtte stenge dørene etter å ha gått tomt for penger.

Kursmassakre i NPROEt selskap som fortsatt er på børs, men som har vært et mareritt for aksjonærene som har vært med fra starten, er Norwegian Property. Første dagen aksjen kunne omsettes på Oslo Børs, 15. november 2006, gikk aksjen på det høyeste for 56,70 kroner. I skrivende stund er kursen rundt 8,50 kroner per aksje.

Torstein Tvenge er blant investorene som tapt stort på børsmassakren i Norwegian Property. I 2008 stilte han og Stein Erik Hagen seg bak kravet om nytt styre i selskapet. I 2009 sluttet også Petter Jansen som sjef i Norwegian Property. Han ble erstattet av Olav Line, som tidligere var administrerende direktør i Steen & Strøm.

Les også: Selvaag børsnotert

Les også: Tror på økt interesse for eiendom

Dagens selskaperEiendomsindeksen på Oslo Børs (OSE 4040 Real Estate) har kun historikk tilbake til 14 april 2008, og i denne perioden har indeksen falt med 32,7 prosent.

Olav Thon Eiendomsselskap, som inngår i denne indeksen, har i samme periode hatt en kursoppgang på 18,7 prosent.

I tillegg til Olav Thon Eiendomsselskap inngår Borgestad, Norwegian Property, Selvaag Bolig, Storm Real Estate og Tribona i dagens eiendomsindeks.

Powered by Labrador CMS