Tilbake i bokseringen

Publisert Sist oppdatert

Umiddelbart virker ikke den tidligere bokseren Amund Alm som en hardtslående mann. Han vet imidlertid hva som skal til for at Alliero ikke må kaste inn håndkleet.

Håndverksgruppen har i en årrekke slitt med røde tall, og Alm ble i mai 2011 ansatt som konsernsjef for å rydde opp. Frem til da hadde han sittet mer i tre år som de ansatte aksjonærenes representant i styret.

Mot blå tallI 2013 kan det endelig gå mot blå tall for Alliero-konsernet. Det tror i alle fall Amund Alm.

– Vi har tapt mye på totalentrepriser. De innebærer en stor risiko, og det går vi nå bort fra. I 2012 har vi også hatt en del omstillingskostnader. Alliero har opp gjennom årene kjøpt opp en del selskaper. Noe har vært bra og andre ting ikke så bra, derfor har vi avviklet en del, sier han.

Nå skal konsernet fokusere på det de er gode på: Kvalitetshåndverk. Det skal gjøres innenfor forretningsområdene rehabilitering, restaurering, fornyelse og vedlikehold av eksisterende bygningsmasse.

Les også: Eidsvollsbygningen i rute

Les også: – Lønnsom transformasjon

Satser på kvalitet– Markedet for rehabiliteringstjenester er stort og voksende. I Oslo var dette markedet på ca. 12 milliarder kroner i 2012. Markedet er også av interessant størrelse i andre storbyer, sier han.

Alm mener at markedet for rehabiliteringstjenester vokser jevnt hvert år på grunn av voksende bygningsmasse og økt krav til kvalitet og utførelse, samt vern av historiske bygg.

Til Alliero er han opptatt av å få inn kunder som ønsker kvalitet. Han akter ikke å underkaste seg byggherrer som presser underleverandørene for å få bedre marginer.

Les også: Kjøpere og selgere krangler om vedlikehold

Les også: Dyrere å bygge

Seriøsitet koster– Med de myndighetskravene som stilles til HMS og en rekke andre områder, koster det å ha seriøse leverandører. Det finnes mange useriøse leverandører, og vi er glade for at Arbeidstilsynet følger med. Det er en fordel for seriøse leverandører som Alliero, mener Alm.

Han tror at de fleste hadde tjent på at det var mer ”åpen bok” i prosjektene. Alm trekker paralleller til Offentlig Privat Samarbeid (OPS).

Les også: OPS-prosjekter mer attraktivt

Les også: Konkursras i bygg og anlegg

Les også: Skal jobbe for å bedre bransjens rykte

– Vi har stor tro på åpenhet. Hvis prosjektene settes sammen på en helt annen måte fra starten av, så kan alle høste litt av gevinsten. På denne måten unngår også byggherrene dårlig kvalitet i ettertid, samtidig som problemer ikke veltes over på den som overtar bygget.

Skal vinne anbud– Hvordan står det til med yrkesstoltheten i håndverkerbransjen?

– Dessverre ser vi ofte at bedriften er borte før reklamasjonsfristen på ett år. For byggherren kan det koste dyrt å rette opp feilene. Nå skal jeg ikke tegne noe glansbilde av Alliero, men vi mener at byggherrene er tjent med å satse på kvalitetsleverandører, svarer han.

Les også: Etterlyser penger til vedlikehold av bygg

Les også: – God start i kampen mot byggefeil

Tidligere deltok Alliero forholdsvis lite i anbudskonkurranser, men dette er Alm i ferd med å endre på. Han peker spesielt på Oslo kommune, som han mener er blitt en ”veldig profesjonell innkjøper”.

Alm har tidligere vært administrerende direktør i Boligbygg Oslo KF med ansvar for eiendomsreformen inn mot 12.500 boliger eid av Oslo kommune. Før Alm tiltrådte som konsernsjef i Alliero, var han sjef for Jobzone i Norge og Sverige.

Dårlig utnyttede eiendommerAlm ser også på nye forretningsmuligheter for Alliero. Ett av dem ligger i at eiendommer i Oslo kan utnyttes bedre for å bygge boliger.

– Mye av eksisterende bygningsmasse kan påbygges eller ombygges. Det ligger store, spennende muligheter for lønnsom og bærekraftig transformasjon i mange av byens eiendommer og områder – uten storstilt riving og utvidelse av markagrensen. Men det fordrer en helhetstenkning og et bedre samarbeid mellom offentlig og privat sektor, mener han.

Les også: Eiendomsutviklerne samles i august

Les også: Bolig knuser næring

Alm ser ofte muligheter i prosjekter som konsernet jobber med. Kanskje kan det bygges en ekstra etasje i et bygg som har solid fundament. Andre steder er utbyggingsmulighetene mer åpenbare.

– Et godt eksempel er Grefsen stasjon i Oslo, hvor det nå bygges ut. Det tok imidlertid veldig lang tid før dette prosjektet ble realisert.

Les også: 69.000 kvadratmeter konverteres

Les også: – Flere kontorbygg blir boliger

Les også: – Ikke for ferskinger

Eget gipsmakeriAlliero har røtter tilbake til 1929 og har i dag 300 ansatte og en omsetning på drøyt 400 millioner kroner. Konsernet jobber årlig med mer enn 300 private og offentlige eiendommer i Oslo.

Ifølge Alm er et typisk Alliero-oppdrag rehabiliteringen av Hennes & Mauritz-gården i Karl Johans gate. Men konsernet har også en del spesielle oppdrag, for eksempel for Det kongelige slott. I slike sammenhenger drar Alliero fordel av å ha et eget gipsmakeri samt håndverkere som mestrer dekorasjonskunsten innen antikvariske og andre dekorative malerarbeider.

Powered by Labrador CMS