Content

Vedlikeholdsleder Ketil Heie og kvalitetsleder Jan Børge Aune foran fabrikken til Salatmestern. Dette er det største fasadeanlegget med standardpaneler som Solcellespesialisten har montert.

Solcellene gjør fabrikken mindre sårbar for de skyhøye strømprisene

Rekordhøye strømpriser har skapt bekymringer denne høsten. Vil prisene holde seg høye? Hvordan kommer strømmen til å påvirke økonomien gjennom vinteren?

Hos Salatmestern i Fredrikstad har strøm bestandig stått høyt på agendaen. Fabrikken, som blant annet produserer majonesbaserte salater, bruker en god del strøm. To skift og en del kjøle- og frysemaskiner krever sitt.

På taket er det 240 paneler med 390 Wp pr. panel, forteller Ketil Heie, vedlikeholdsleder hos Salatmestern.

– Vi ligger på rundt tre millioner kilowattimer i strømforbruk, sier vedlikeholdsleder Ketil Heie.

– Dette med strømpriser er krevende, og det har blitt umulig å forutse. Det har ekstreme konsekvenser når strømprisene drar så voldsomt på som det har gjort i år. Om strømregningen øker med 100.000 kroner en måned, tar man ikke igjen det helt uten videre på andre områder, sier han.

Produserer 125.000 kWh selv

Men Salatmestern kommer bedre ut av «strømkrisa» enn mange andre. I 2020 installerte Solcellespesialisten totalt 158,6 kWp med solceller på fabrikkens tak og fasade.

– Det å redusere den økonomiske risikoen knyttet til kraftige byks i strømprisene var en av motivasjonsfaktorene for å investere i anlegget, sier Heie.

Hos Solcellespesialisten er det prosjektleder Anne Marte Minge Engh som har prosjektert anlegget.

– Estimert årsproduksjon er på 85.000 kWh på tak og 40.000 kWh på fasade, sier hun, noe Heie bekrefter at ser ut til å stemme bra etter første driftsår.

– Vi bruker all den strømmen vi produserer, så anlegget reduserer strømregningene våre hver eneste måned, sier Heie.

Sparer over 100.000 kr i året

Salatmestern har investert 1.165.000 kroner i anlegget. I beregningene har de lagt til grunn at strømprisene i gjennomsnitt vil ligge på 0,85 kroner pr. kWh, noe som gir en årlig besparelse på 106.250 kroner bare i strøm.

Stiger den gjennomsnittlige strømprisen til 1 krone, vil solcelleanlegget spare dem for 125.000 kroner i året. I tillegg har de beregnet å spare 36.000 kroner i året på effekttariffen, siden solcelleanlegget reduserer effekttoppene.

– Dagens strømpriser er unormalt høye, og over det vi har lagt til grunn for regnestykkene våre. Det betyr jo at vi sparer inn solcelleinvesteringen raskere slik det ser ut nå, sier Heie.

30 øre kWh gjennom anleggets levetid

– Vanligvis når vi beregner et solcelleanlegg, regner vi ut en levelized cost of energy – LCOE, sier Minge Engh.

Det betyr at man beregner alle kostnadene knyttet til installasjon, drift og vedlikehold gjennom anleggets levetid og deler på forventet strømproduksjon.

Det er ikke uvanlig at beregningene som Solcellespesialisten gjør i forbindelse med prosjektering av solcelleanlegg på flate tak viser en LCOE på 30 øre pr. kWh gjennom den garanterte levetiden på 25 år.

– Det store usikkerhetsmomentet knyttet til nedbetalingstid er selvfølgelig prisen på nettstrøm. Nå som den har skutt i været merker vi i Solcellespesialisten det på etterspørselen, særlig i eneboligavdelingen vår, sier Minge Engh.

Etter ett års erfaring med solceller, ønsker Salatmestern seg nå mer solceller og egenproduksjon av strøm.

– Det vi har sett til nå er at solcelleanlegget produserer det Solcellespesialisten lovet. Derfor ser vi nå mulighetene for å doble den installerte effekten. Da vil vi fortsatt bruke all strømmen vi produserer, avslutter Heie.

Powered by Labrador CMS