OPP MOT 200.000 KVM: På det ca. 90 mål store planområdet på Spelhaugen planlegger Morten E. Fredriksen i Angarde 185.000-200.000 kvadratmeter bebyggelse.

En mer annerledes byutvikler skal du lete lenge etter – nå vil han bygge 800 boliger

Angarde-eier Morten E. Fredriksen sluttet å selge biler da Kristin Halvorsen gjorde kuvending med dieselavgiften. Nå har han omfattende planer på Spelhaugen i Fyllingsdalen.

Vi har nettopp satt oss ned i et møterom hos eiendomsselskapet Angarde på Spelhaugen i Fyllingsdalen i Bergen. På det brede, brune bordet er det lagt en glassplate, som er dekorert med den ikoniske tegneseriefiguren Streken – vist på NRK på 1970- og 1980-tallet. I glasset ser vi et svakt opp-ned speilbilde av Torgeir Olsen, som sitter på den andre siden av bordet. Han har i flere år vært analytiker hos WPS Næringsmegling, men er nå hentet inn for å være daglig leder i Angarde.

Så kommer eieren Morten E. Fredriksen inn. Han legger den ene neven lukket på bordet foran oss, og åpner den. Plutselig ligger det fire glassøyne på glassplaten. De er laget av en amerikansk glasskunstner.

– Det hender at jeg har dem med på eksterne møter. Da sier jeg at vi kommer bare to personer på møtet, men at vi har med fire ekstra øyner, smiler Fredriksen.

Tredje generasjon i bil

Han er tredje generasjon i en bilvirksomhet, som i 2015 skiftet navn fra Auto 23 til Angarde, og endret fokus fra bil til byutvikling.

– Vi begynte med bilsalg i 1923, men i 2015 fikk jeg nok. Daværende finansminister Kristin Halvorsen oppfordret folk til å kjøpe dieselbiler, men da bilene kom på lager hos oss, ville hun ikke at de skulle kjøpe dieselbiler likevel, og endret avgiftene. Da tenkte jeg at det var mer forutsigbart med eiendom, men så langt har det ikke vært det, sier Fredriksen.

Morten E. Fredriksen og Torgeir Olsen.

Hvilke problemer har du med Bergen kommune?

– De har ondt i viljen. De har ment så masse rart. Nå er planprogrammet godkjent, og så er det den ene utredningen etter den andre, svarer han.

– Det er vanskelig for oss å si noe om fremdriften, men planen er en fornuftig miks av boliger, kulturformål, handel og noe annen næring. Vi skal skape liv på gateplan, supplerer daglig leder Torgeir Olsen.

Satser stort i Fyllingsdalen

På det ca. 90 mål store planområdet på Spelhaugen planlegger Angarde 185.000-200.000 kvadratmeter bebyggelse, hvorav noe av den eksisterende skal beholdes. Planen omfatter ca. 800 boliger (40 prosent av den totale bebyggelsen). En annen viktig ingrediens er et kulturbygg på ca. 5.000 kvm.

– Det har vært et aktivt teatermiljø her siden 1970-tallet. Fyllingsdalen Teater holder i dag til i en stall, som senere er bygget på. De har ytret ønske om et nytt bygg, derfor planlegger vi et teaterhus med ca. 700 sitteplasser, forteller Fredriksen.

Morten E. Fredriksen med sin firmabil; en Batmobile.

– Dette blir et fleksibelt bygg til både kommersielle aktiviteter og bredden, slik at det blir en bred bruk, sier Olsen.

I tillegg til Angarde-planene vil Odfjell bygge 300-400 boliger like ved. Dermed blir dette området som en liten landsby.

Planområdet på Spelhaugen er beliggende med gode bussforbindelser og gangavstand til bybanestoppet Oasen.

– Historisk var det veldig interesse for Fyllingsdalen, da Bybanen skulle hit, men så dro jo politikerne proppen ut. Nå er det helt i det blå om og når Bybanen kommer hit, sier Fredriksen.

Vil være seg selv

Fredriksen er opptatt av at selskapet ikke skal være som andre – de skal tørre å være seg selv. Det tør han i alle fall personlig, for både under dette intervjuet og i jobben for øvrig, går han med barfotsko, altså sko med tær som er designet for å etterligne barfotgang.

– Jeg har alltid likt å gå barbeint. Nå føler jeg at jeg er så gammel, at jeg kan gi faen i det meste. Skoene har blitt en vane. Jeg har også et par i svart skinn. Og en vinterversjon, sier han.

Fredriksen viser oss også sin firmabil; en Batmobile.

– Den er utrolig praktisk, påpeker han.

Betydelig kunstsamling

Fredriksen er kunstinteressert, og har en betydelig samling på et hemmelig sted. Interessen ble vakt i 1975, da Fredriksen studerte økonomi ved Lunds universitet. Under et besøk i Malmö Konsthall, ble han imponert over hva folk klarte å i uttrykk for, og på auksjonen kjøpte han et bilde som fikk plass på veggen i studentboligen. Det var av kunstneren Max Ernst, hadde navnet «What kind of a bird are you» og var innrammet med bladgull.

Kunst på Spelhaugen.

– Det var kjekt å ha noe å se på. Jeg hadde satt en grense på 2.200 svenske kroner, men måtte strekke meg 200 kroner til, forteller han.

Siden har det ballet på seg, og interessen ble offentlig kjent da Bård Breivik laget en 24 meter høy skulptur som ble plassert utenfor selskapets hovedkontor på Spelhaugen. For kunstneren var det viktig at den skulle bli høyere enn Monolitten i Frognerparken, og siden selskapets opprinnelige virksomhet var bilsalg, fikk den navnet Autolitten.

Hvor mye kunst har du?

– Du spør aldri en frimerkesamler hvor mange frimerker du har. Men for å si det sånn; det hang nettopp 50 av mine Vanessa Baird-bilder på Munchmuseet. Og så hadde jeg 132 skulpturer på utstilling i Stockholm i 2016. Så da må det i alle fall være de 132 pluss de 50, svarer han muntert.

– Det jeg har lært, er at du ikke må innbille deg at du forstår kunst. Ikke tro at du kan det, eller at du kan bli rik på det. Jeg har det som en hobby, fastslår Fredriksen.

Powered by Labrador CMS