IDYLL: Gamle Kverneland fabrikk ligger idyllisk til i enden av Frøylandsvatnet.
IDYLL: Gamle Kverneland fabrikk ligger idyllisk til i enden av Frøylandsvatnet.

Sliter med å selge prakteiendom

Gamle Kverneland fabrikk med snaut 30 mål har vært til salgs lenge uten at noen har slått til.

Publisert Sist oppdatert

Eieren, japanske Kubota gjennom Kvernelandgruppen, har tidligere forlangt 85 millioner kroner for den idylliske beliggende eiendommen i Time kommune. Nå vil ikke Morten Endre Johnsen Eiendomsmegler1 ut med hvilket beløp de operer med nå, men han er ikke i tvil om attraktiviteten.

– Dette er Jærens flotteste tomt, sier han om det gamle industrianlegget 2,5 mil sør for Stavanger.

LES OGSÅ: Fra fem til ti milliarder kroner i storprosjekt

Fabrikken på Kvernaland som en gang i tiden produserte landbruksmaskiner, ble overflødig da den japanske giganten tok over og flyttet til et nytt anlegg noen få kilometer unna. Tilbake ligger den forlatte industrieiendommen i nordenden av Frøylandsvatnet, inkludert over 16.000 kvadratmeter bygninger hvorav en er bevaringsverdig.

– Eiendommen ligger i dag i et område som er regulert til industri, men er i gjeldende kommunedelplan vist som bymessig utbygging, står det i annonsen som nylig ble tatt av nettet.

– Den er fortsatt ikke solgt, vi skal bare jobbe litt med formen før vi legger annonsen ut igjen. Hva bymessig karakter betyr må kommunen svare på, men jeg tror absolutt de vil fortette stedet, påpeker Johnsen.

– Har det vært noe interesse rundt eiendommen?

– Ja, det har vært sondert litt rundt den, og vi har vært i dialog med både utbyggere og andre, sier han.

LES OGSÅ: Tomme kontorer blir noens hjem

Tanken om å utvikle anlegget til noe annet enn en fabrikk er over 20 år gammel. På 2000-tallet var det frem og tilbake med salg eller ikke salg, og boligutvikling i mulighetsstudiet Frøyland Brygge med 300 leiligheter. Bråstoppen kom med finanskrisen.

Bjørn Meling er kommunalsjef samfunn i Time kommune. Han forteller at detaljreguleringen for eiendommen ikke er startet ennå, men at hovedstrukturen i kommuneplanen tilsier boliger og noe næring.

– Hovedsakelig er det snakk om leiligheter i fire til seks etasjer med noen få små butikklokaler i første etasje. Vi vil heller at det bygges høyt enn kompakt slik at det blir luft mellom blokkene og for å sikre utsikten for naboene bak. Det kan fort bli 300 leiligheter her, sier han.

LES OGSÅ: Blir byens dyreste leiligheter

Skal vi tro kommunalsjefen er det flere årsaker til at fabrikkeiendommen ikke er solgt ennå.

– Prisen de gikk ut med var for høy, og interessentene som kontakter oss er urolige for eventuell forurensing i grunnen. De vil vite dette på forhånd for å unngå skjulte julegaver som fort blir svært kostbare og utfordrende. I tillegg skal alle bygg unntatt ett rives, og det er heller ikke billig. Likevel har flere kjente aktører fra sør i Rogaland spurt oss de siste månedene om blant annet reguleringsforhold, sier han og tror det er realistisk at en regulering enten er i gang eller ferdig i løpet av fem års tid.

– Er det behov for 300 leiligheter i Kvernaland?

– Vi teller rundt 4.000 mennesker her i dag, og går mot 5.000 om fem til ti år, så ja. Sentrum er allerede utviklet med mange leiligheter de siste årene, og senest i forrige uke godkjente jeg 48 nye. Vi er i vekst, poengterer Bjørn Meling i Time kommune.

Time kommunes over 18.000 innbyggere forventes å vokse til 21.000 i 2030 og bortimot 23.000 i 2040, iføge SSB. I fjor ble det født 247 personer der mens 105 døde. Nettoflytting var minus 46 personer mens befolkningsveksten første kvartal i år endte på 27. I dag har kommunen 4.663 eneboliger og 1.450 leiligheter. 7,2 prosent bor trangt.

Det har ikke lyktes Estate Nyheter å få kommentar fra Kvernelandgruppen.