SPÅR ÅRET: Stephen Alexandre og Obbjørn Berg
SPÅR ÅRET: Stephen Alexandre og Obbjørn Berg

Slik blir årets marked for næringseiendommer i nord

– Etter å ha lagt bak oss et toppår i transaksjonsmarkedet, er det vanskelig å tro på de mørke spådommene analytikerne på Østlandet presenterte siste kvartal i 2022.

Publisert

Tiger Næringsmegling i Tromsø har sett på hvilke trender de kan forvente i leiemarkedet for næringseiendom i 2023.

– Fokuset på bærekraft og ESG-faktorer øker og vi erfarer at leietakere – særlig offentlige – i større grad foretrekker grønne bygg. Coworking-konsepter er også i vinden, og med innføringen av bompenger i Tromsø er det mulig vi får en utvikling med flere kontorfellesskap i de ulike sonene. Det er allerede tendenser til at flere bedrifter ønsker å ha kontor innenfor sonen hvor majoriteten av medarbeiderne bor, påpeker eiendomsrådgiver Stephen Alexandre.

Energieffektivitet

Også de nordlige delene av landet har opplevd høyere strømpriser. Alexandre tror dette kan resultere i at leietakere stiller strengere krav til utleierne om energieffektive lokaler.

– I nye leieavtaler forventer vi at det gis mulighet til å fordele kostnadene og gevinstene ved energieffektivisering mellom utleier og leietaker, på en god og rettferdig måte.

Vi forventer videre en økende etterspørsel fra leietakere om fleksible leieavtaler. Stadig flere ønsker mulighet for kortere leieperiode, og å kunne skalere og nedskalere areal i leieperioden. Utleiere som evner å imøtekommende dette behovet vil trolig være de som stikker av med de mest fremoverlente og innovative leietakerne, poengterer han.

Og understreker:

– Etter å ha lagt bak oss et toppår i transaksjonsmarkedet, er det vanskelig å tro på de mørke spådommene analytikerne på Østlandet presenterte siste kvartal i 2022.

Forventer god aktivitet

Oddbjørn Berg som er partner i Tiger Næringsmegling i Tromsø, forteller at det nordnorske markedet så langt ikke har reagert spesielt negativt på den seneste tidens renteutvikling.

– Bankene virker å dra noe i bremsen, men for dem med sunn økonomi har finansering ikke vært noe problem. Store omsetninger i Bodø og Tromsø, samt god aktivitet i Narvik og Harstad gir forventninger om at aktiviteten vil holde seg også i første halvår av 2023, sier han.

Mange analytikere tror vi er i ferd med å nå rentetoppen for denne gangen.

– Det er dog mange andre uromomenter som påvirker markedet, både globalt og her hjemme. Ut fra aktivitetsnivået vi ser er det likevel grunn til optimisme, slutter Berg.

Powered by Labrador CMS