THE WHALE: Opplevelsessenteret på Andøy kan bli temmelig spenstig utformet.
THE WHALE: Opplevelsessenteret på Andøy kan bli temmelig spenstig utformet.

Sånn kan prosjektet til 300 millioner bli

Ideen om et landbasert opplevelsessenter ved storhavet ble først for snart fem år siden. Nå foreligger arkitektenes forslag.

Publisert Sist oppdatert
Denne uken ble fire arkitektforslag til Nord-Norges nye store attraksjon, The Whale, presentert på Andenes.
– The Whale skal skape opplevelser i verdensklasse og vil utvikle Andøy og regionen som reisemål. For å få dette til er de sterke opplevelser som arkitektur kan gi viktig. Vi har fått inn fire gode og grensesprengende forslag. Juryen står foran en utfordrende oppgave, sier juryleder og daglig leder i The Whale, Børre Berglund i en pressemelding.
Andøy er ett av de beste stedene i verden for å se og oppleve hval. Etter mer enn 30 år med hvalsafari utenfor Andenes bygger andværingene nå The Whale – en hvalattraksjon plassert i skjæringspunktet mellom hav og land.
Berglund beskriver tomta som Norges vakreste, rett sør av fyret på Andenes. Selve bygget blir på rundt 4.500 kvadratmeter grunnflate og er budsjettert til å koste rundt 300 millioner inkludert innhold.
Følgende fire arkitektteam deltar i konkurransen:
• BIG – Bjarke Ingels Group (Danmark)/Element Arkitekter
• Dorte Mandrup (Danmark)/Marianne Levinsen Landscape JAC Studio/Nils Øien/Anders Kold
• Reiulf Ramstad Arkitekter (Norge)/Lala Tøyen/Iwan Thomson/Per F. Jørgensen/Vill Energi
•Snøhetta (Norge)/Casson Mann/MOE AS/Bollinger + Grohmann Ingenieure
De fire teamene er valgt ut blant 37 team, fordelt på åtte land, som søkte om deltakelse på grunnlag av en åpen invitasjon.
– Dette viser at prosjektet har vakt stor oppmerksomhet også internasjonalt. Teamene er alle internasjonalt høyt renommerte og kan vise til fremragende, prisbelønnede prosjekter innen et bredt spekter av bygningstyper. Juryen har ikke kunnskap om hvilke team som står bak de enkelte utkastene, sier jurysekretær Per Rygh.
Juryen vil presentere resultatet  i november 2019. Bygget skal stå ferdig i 2022.