Juss:

DYR HEKK: Hekken mistet glansen etter gravearbeider hos naboen. Deretter endte saken i Ringerike, Asker og Bærum tingrett. Ill. foto.

Saksøkt av 11 naboer i tuja-krangel

Kom i skade for å ødelegge syv tujaer i forbindelse med gravearbeider i Asker. Naboene tok saken til retten, og nå er dommen klar.

Publisert

I 2020 fikk en huseier på Hvalstad i Asker pålegg om å rehabilitere privat fellesledning for kloakk for eiendommen. Huseieren sendte deretter nabovarsel om byggearbeider på eiendommen sin. Naboene fikk beskjed om at det ville bli utført gravearbeider langs gjerdet, et gjerde som tilhørte naboene.

I forbindelse med dette gravearbeidet ble deler av gjerdet fjernet, samt noen tujaer.

Etter klage fra noen av naboene ble huseieren gitt byggestopp av kommunen i 21 dager, før arbeidet kunne igangsettes igjen. Da var det frost i bakken, og for sent å re-plante tujaene som var blitt fjernet ved gravearbeidet.

Huseieren forsøkte så å tilbakeføre gjerdet og tujahekken i løpet av våren 2021, men naboene var slett ikke fornøyde med resultatet. Ifølge naboene er gjerdet delvis ødelagt og flere av tujaplantene er i dårlig forfatning/døde.

Forhandlinger førte ikke frem. Forliksrådet innstilte sin behandling av saken, og naboene tok i juni i år ut stevning ved Ringerike, Asker og Bærum tingrett, med krav om erstatning på 125.000 kroner. Kravet ble senere oppjustert til 193.750 kroner.

Dom i saken kom for noen dager siden. Dommerfullmektig Malene Skjold Pettersen har fått seg forelagt bilder av hekken før og etter, og konstaterer ferske bilder viser at den ene tujaen «er rødbrun, noe som tilsier at den er skadet».

- Eiendommen kan derfor ikke anses å være tilbakeført i samme stand som eiendommen var i før gravingsarbeidet. Dette innebærer at det foreligger en skade på saksøkers eiendom ved at hekken ikke er tilbakeført i samme stand, skriver rettens administrator.

Saksøkerne har lagt frem et prisestimat fra anleggsgartnermester. Her fremgår det at det vil koste til sammen 193.875 kroner å reparere gjerdet og tujahekken. Dette innebærer flytting av syv tujaer, replante syv nye tujaer, samt fjerne og sette nytt gjerde på 30 meter.

Ringerike, Asker og Bærum tingrett er ikke enig i at et så stort antall tujaer må re-plantes, og mener også at det er nok å erstatte totalt 15 meter nytt gjerde. Retten finner etter dette at et samlet erstatningskrav settes til 140.000 kroner inkludert merverdiavgift. Huseieren ble også dømt til å dekke sakskostnadene til naboene med 28.000 kroner.

Tuja-krangelen endte dermed med en regning på 168.000 kroner for huseieren. Per desember 2022 koster en tuja «Smaragd» - med en høyde på 60-70 cm - kr. 74,90 hos Plantasjen.

Dommen er ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS