Aktuelt:

GODT LIKT OG DYKTIG: Eiendomsbransjens mektigste, Christian Ringnes, var både best likt og ble regnet som dyktigst av over 1.500 respondenter.

Ringnes er mektigst i norsk eiendom

Christian Ringnes er kåret til eiendomsbransjens mektigste. Men selv mener han at makten i bransjen hovedsakelig ligger hos politikere og embetsverk.

Publisert Sist oppdatert

Det er tredje år på rad at Estate Nyheter har gjennomført kåringen Eiendomsbransjens mektigste i samarbeid med NEMEET. Undersøkelsen er sendt ut i forbindelse med NEMEETs årlige merkevareundersøkelse, som over 1.500 personer i eiendomsbransjen har besvart. Etter å ha inntatt andreplassen to år på rad, var det nå Eiendomsspars hovedeier og adm. direktør Christian Ringnes som ble stemt frem som mektigst i norsk eiendom.

– Jeg mener at makt i eiendom, som ellers, bør brukes til å prøve å få gjennomført nyttige og gode prosjekter, helst med det lille ekstra som gjør dem unike og elskede. Det er i alle fall det Eiendomsspar og jeg etterstreber, også når det ikke nødvendigvis er økonomisk optimalt på kort sikt. Vi mener at ansvarlighet og kvalitet alltid lønner seg på lang sikt og at det er den horisonten man bør ha, sier Ringnes til Estate Nyheter.

Om kåringen

I fjor presenterte Estate Nyheter en liste med 30 kandidater til kåringen Eiendomsbransjens mektigste. Deretter valgte en jury med ti sentrale personligheter i eiendomsbransjen ut 11 kandidater som eiendomsbransjen kunne stemme på i NEMEETs bransjeundersøkelse.

I år har Estates redaksjon tatt utgangspunkt i fjorårets liste og gjort to justeringer basert på personer som har sluttet i jobben og som scoret svært lavt i fjorårets kåring. Over 1.500 som jobber i eiendomsbransjen har svart på NEMEETs merkevareundersøkelse og kåringen Eiendomsbransjens mektigste.

Undersøkelsen om makt er delt opp i tre spørsmål, som NEMEET og Estate Nyheter har vektet forskjellig. Størst vekt har spørsmålet hvor stor makt respondentene mener kandidatene har, men spørsmålene «hvor godt likt er kandidatene» og «hvor dyktig anser du kandidatene» spiller også inn på hvem som blir eiendomsbransjens mektigste. Det legges til grunn at man vil ha større evne til å utøve makt hvis man er godt likt og hvis man regnes som dyktig enn hvis man er dårlig likt og ikke regnes som dyktig.

Godt likt og dyktighet

Og det er nettopp innenfor «godt likt» og «ansett som dyktig» som gjør at Christian Ringnes kaprer førsteplassen foran Olav Thon. Ringnes fikk en score på 76 poeng på dyktighet og 77 poeng på godt likt, og toppet dermed begge disse spørsmålene. Samtidig kom han «bare» på tredjeplass på spørsmålet om ren makt. Olav Thon scoret høyest på ren makt-spørsmålet, men han kom bare på en syvendeplass på godt likt-spørsmålet. Thon ble samtidig regnet som den tredje dyktigste av kandidatene i kåringen. Totalt endte Olav Thon dermed opp på andreplass over de mektigste, med 69 poeng, to poeng bak Christian Ringnes.

MAKT: Olav Thon scoret høyest på ren makt, men var på tredjeplass på antatt dyktighet og syvendeplass på godt likt.

Christian Ringnes mener at makten til de store aktørene i eiendomsbransjen er litt overvurdert.

– Makten i eiendomsbransjen ligger først og fremst hos politikere og embetsverk, i den forstand at de kan si nei og ja, etter egen smak og behag, uten at det, som regel, er stort å gjøre med det på forslagsstiller eller gjennomføringssiden. Men det er klart det ligger en viss makt i å være forslagsstiller, uten forslagsstillerens vilje, kraft og evne, skjer det jo fint lite, selv om det meste av makten ligger hos dem som sier ja eller nei, sier Ringnes.

Hør Christian Ringnes i Estates podcast Bak fasaden med DJ & Rønne her:

OBOS-sjefens fall

I fjor var det OBOS-sjef Daniel Siraj som ble kåret til mektigst i norsk eiendomsbransje. I tillegg til at han da scoret høyt på ren makt, var han også godt likt av respondentene. I år har imidlertid Siraj falt kraftig på godt likt-kriteriet. Daniel Siraj endte opp nest nederst på dette kriteriet, med en score på 57 poeng. Dermed endte OBOS-sjefen «bare» opp på en tredjeplass på totalkåringen Eiendomsbransjens mektigste. Det er grunn til å tro at vårens kritikk mot OBOS, og håndteringen av kritikken, kan ha bidratt til fallet.

Powered by Labrador CMS