SKAL VIDERE OPP: Slik sentralbanksjef Ida Wolden Bache (innfelt) og Norges Bank nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i juni.

- Prisveksten er høy og klart over målet

Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklingen, sier Norges Bank i forbindelse med dagens renteheving.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble det kjent at Norges Bank har besluttet å sette styringsrenten opp fra 3 til 3,25 prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i juni.

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet viser til at det er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen.

- Prisveksten er høy og klart over målet. Veksten i norsk økonomi har avtatt, men aktiviteten er fortsatt høy. Arbeidsmarkedet er stramt, og lønnsveksten ser ut til å bli høyere enn i fjor, heter det i den pengepolitiske vurderingen som ligger til grunn for rentebeslutningen.

Målet for pengepolitikken er en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær to prosent. Inflasjonsstyringen skal være fremoverskuende og fleksibel, slik at den kan bidra til høy og stabil produksjon og sysselsetting samt til å motvirke oppbygging av finansielle ubalanser.

Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklingen, sier Norges Bank.

- Siden forrige rapport har den økonomiske aktiviteten vært om lag som ventet. Den underliggende prisveksten har vært som anslått. Oppgangen i lønnsveksten og svekkelsen av kronen vil bidra til å holde prisveksten oppe fremover.

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen (KPI) steg litt i mars til 6,5 prosent.

- Det var høyere enn anslått, og må ses i sammenheng med at prisveksten på energivarer har vært høyere enn ventet. Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer økte til 6,2 prosent i mars og var som anslått.

Andre indikatorer for underliggende inflasjon økte også. Prisveksten på importerte varer var høyere enn ventet, mens prisveksten på varer og tjenester produsert i Norge var lavere enn anslått.

Powered by Labrador CMS