Aktuelt:

TAPTE IGJEN: Borgarting lagmannsrett mener Oslo kommune betalte for mye for denne bygården, men er ikke enig i at kommune har rett til å få tilbake det de har betalt i overpris. Foto: Google Street View.

Nytt Boligbygg-tap for Oslo kommune

Krevde tilbakebetalt 17 millioner kroner, men har nå gått på sitt andre tap i domstolene.

Publisert Sist oppdatert

Oslo kommune kjøpte Grønnegata 21 for 93 millioner kroner. I oktober 2017 engasjerte Boligbygg Deloitte AS (Deloitte) til å granske nærmere angitte eiendomstransaksjoner som Boligbygg hadde gjennomført, hvorav én av transaksjonene var kjøpet av bygården i Grønnegata 21. Deloitte avga sin rapport i august 2018. Rapporten er på ca. 600 sider.

Deloitte påpekte en rekke saksbehandlingsfeil ved kjøp av Grønnegata 21. Det fremgår av rapporten at Deloitte vurderte at Boligbygg ikke hadde foretatt tilfredsstillende teknisk vurdering av bygget. Deloitte stilte spørsmål ved at Boligbygg i realiteten betalte kostnadene ved at Grønnegata 21 ble omgjort til borettslag, da dette ikke var en fordel for Boligbygg. Deloitte poengterte svakheter ved lønnsomhetsvurderingen og sist men ikke minst var det foretatt en bevisst omgåelse av fullmaktsgrensene.

Deloitte konkluderte i tillegg med at eiendommen var kjøpt til betydelig over markedsverdi. Deloitte estimerte verdien for de 16 eksisterende leilighetene og ni parkeringsplasser til 60.531.360 kroner og 64.309.554 kroner. Det vil si at Deloitte mente at bygården ble kjøpt til en overpris på mellom ca. 13 til 17 millioner kroner.

I rapporten drøfter Deloitte på generelt grunnlag om kjøp av fast eiendom til overpris kan omfattes av reglene i EØS-avtalens artikkel 61 om ulovlig statsstøtte.

Kommunen konkretisert i ettertid kravet til 17 millioner kroner. I juni 2020 ble det tatt ut stevning mot Grønnegata 21 AS. Kommunen opplyste i stevningen at det var rettslig uklart om et krav om tilbakebetaling av ulovlig støtte skulle fremsettes som et alminnelig pengekrav eller om det må treffes i vedtaks form.

For å unngå foreldelsesinnsigelser valgte kommunen både å fatte enkeltvedtak og ta ut stevning.

Tapte og anket

Oslo tingrett avsa i februar 2021 dom hvor Grønnegata 21 AS ble frifunnet. Kommunen ble samtidig dømt til å betale saksomkostningene til Grønnegata 21 AS med 4,7 millioner kroner.

Oslo kommune anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Torsdag denne uken kom dommen, hvor kommunen har gått på en ny smell.

Lagmannsretten har kommet til at Oslo kommunes kjøp av Grønnegata 21 innebærer ulovlig offentlig støtte med åtte millioner kroner. Men: Lagmannsretten har videre kommet til at norsk statsstøtterettslig regelverk ikke alene gir hjemmel for å kreve støtten tilbakeført, samtidig som avtalen for øvrig fastholdes uendret.

- Det offentlige vil være avtalerettslig bundet av en avtale om kjøp av fast eiendom på samme måte som enhver annen avtalepart. En ensidig tilbakeføring av deler av det offentliges ytelse vil gripe inn i avtalen og forrykke balansen i avtaleforholdet.

- Oslo kommunes anke over Oslo tingretts frifinnende dom skal etter dette forkastes, slutter lagmannsretten.

Borgarting lagmannsrett skriver dette om persongalleriet på selgersiden:

· Gustav Holding AS v/ Remi Lurud eier en rekke eiendomsselskaper og var involvert i 3 andre eiendomssalg til Boligbygg i den aktuelle perioden.

· Carl Thomas Andersson var involvert i en rekke eiendomssalg til Boligbygg, hovedsakelig gjennom kjøp og salg av enkeltleiligheter. Han er sammen med Geir Fredriksen siktet for grov korrupsjon for forhold knyttet til Boligbyggs kjøp av leiligheter. Kjøpet av Grønnegata 21 er ikke en del av siktelsen.

· Advokat Frode Vilster Sørli var involvert i en rekke av transaksjonene mellom Boligbygg og forskjellige eiendomsaktører. Han hadde selv økonomisk interesse i flere av prosjektene, herunder Grønnegata 21. I vedtak av 22. mai 2018 ble han ilagt forbud mot å drive eiendomsmegling, forbud mot å være fagansvarlig og ansvarlig megler og eiendomsmeglerbrevet ble tilbakekalt. Den 13. desember 2018 tilbakekalte advokatbevillingsnemndens hans advokatbevilling. Vedtakene er blant annet begrunnet med hans rolle i transaksjonene som involverte Boligbygg.

· Mikael Menti i iHus eiendomsmegling fikk i vedtak av 4. september 2019 tilbakekalt tillatelse til å være ansvarlig megler. Også dette vedtaket er begrunnet med Mentis rolle i transaksjonene med Boligbygg.

Kuttet i salærene

Ankesaken gikk over perioden 22. mars til 5. april i år, og de prosessuelle kostnadene er store. Lagmannsretten har vurdert om tungtveiende grunner tilsier at kommunen skal fritas fra erstatningsansvaret.

- Kommunen er gitt medhold i sakens hovedspørsmål – at det foreligger ulovlig offentlig støtte – men er ikke gitt medhold i tilbakebetalingskravet. Sistnevnte beror på et rettsspørsmål som ikke tidligere har vært prøvd for domstolene. Lagmannsretten har videre tatt i betraktning at tingrettens dom verken behandlet statsstøttespørsmålet eller tilbakebetalingskravet, og slik sett ga god grunn til anke. Samtidig tilsier styrkeforholdet mellom partene at kommunen selv må bære konsekvensene fullt ut når kravet ikke fører frem. Etter en samlet vurdering har lagmannsretten kommet til at tungtveiende grunner ikke tilsier at kommunen helt eller delvis fritas for erstatningsansvaret for noen instans.

Etter dette slår lagmannsretten fast at Oslo kommune må dekke saksomkostningene til Grønnegata 21 AS, men domstolen velger å kutte i salæroppgavene til advokatene.

- Saken ble for lagmannsretten behandlet over ni rettsdager. Det er like fullt lagmannsrettens syn at timeforbruket så vel for tingretten som for lagmannsretten går vesentlig utover det som kan anses som nødvendige kostnader ved saken. Lagmannsretten anslår at behandlingen av fordelskriteriet la beslag på om lag 70–80 prosent av tidsbruken under ankeforhandlingen. Det er grunn til å tro at også den største delen av tidsbruken under saksforberedelsen har vært knyttet til bevisførselen på dette punktet. Det er utvilsomt Grønnegata 21 AS som har vært «driveren» i dette.

Lagmannsretten har kommet til at salærkravene for tingretten og lagmannsretten må reduseres med om lag 25 prosent.

- Det tilkjennes etter dette samlede sakskostnader for tingretten med 3,5 millioner kroner og for lagmannsretten med to millioner kroner. Beløpene inkluderer utgifter og merverdiavgift.

Samlet tilkjennes Grønnegata 21 AS da sakskostnader med 5,5 millioner kroner for tingretten og lagmannsretten.

Powered by Labrador CMS