Silje Rodahl, kvalitet- og miljøsjef i Newsec

Nye krav til bærekraft for næringseiendom

EU-taksonomien og nye rapporteringskrav medfører vesentlige endringer for eiendomsbransjen. Mange er usikre på hva de nye kravene vil medføre for egen virksomhet. Siste utgave av Newsec Basalerapporten tar en titt på endringene som kommer i den nærmeste tiden.

EU-taksonomien trådte i kraft 01.01.2022. Den norske versjonen er ventet i løpet av dette halvåret, men det er fortsatt usikkert hvordan kriteriene for hvem som blir omfattet av de nye kravene blir.

– Foreløpig har vi ikke fullstendige retningslinjer å forholde oss til. Rapporteringskravene vil nok ramme de største selskapene først, men på sikt må nok de fleste selskaper rapportere på bærekraft, sier Silje Rodahl, kvalitets- og miljøsjef i Newsec.

Les mer om kravene i siste utgave av Newsec Basalerapporten.

Ulike kriteriesett

EUs taksonomi er ikke absolutte lovkrav, men kommer med seks ulike kriteriesett som må tilfredsstilles for at en aktivitet kan defineres som bærekraftig.

- To av kriteriesettene er ferdige, nemlig begrensning av klimaendring og klimatilpasning. De andre kriteriesettene er bærekraftig forvaltning av vann- og havressurser, overgang til en sirkulær økonomi, forebygge og bekjempe forurensning og vern og gjenoppretting av biologisk mangfold og økosystemer. Det holder å tilfredsstille kriteriene i én pakke, og eksempelvis har Grønn Byggallianse konsentrert seg om begrensning av klimaendringene. Dette vil bli tydelig i den nye BREEAM NOR-manualen.

Åpenhetsloven

I tråd med regnskapsloven, har store selskaper lenge hatt krav om å rapportere på sosiale forhold og miljø. Når Åpenhetsloven iverksettes 1. juli 2022, må virksomheter tilgjengeliggjøre informasjon om sitt bærekraftsarbeid på en helt annen måte enn før.

- Virksomheter som omfattes av åpenhetsloven må offentliggjøre en årlig redegjørelse om sitt arbeid for et ansvarlig næringsliv, sier Rodahl.

Hun forteller videre at slike aktsomhetsvurderinger blant annet har til hensikt å belyse virksomhetens håndtering av mulig negativ påvirkning til menneskerettigheter, sysselsetting og forholdet mellom partene i arbeidslivet, miljøvern, bestikkelser og korrupsjon. Dette gjelder både virksomheten som sådan og egne leverandørkjeder.

- Vurderingene skal først og fremst ha en forebyggende effekt, sier Rodahl.

Loven forutsetter at arbeidet med aktsomhetsvurderinger inngår som en integrert del av bedriftens beslutningsprosesser og risikostyring. Slike redegjørelser skal offentliggjøres innen 30. juni, og første frist for offentliggjøring blir 30. juni 2023.

– Virksomhetene har derfor noe tid til å innrette seg på de nye reglene, men det er viktig å starte tidlig med dette arbeidet, sier Rodahl.

Corporate Sustainability Reporting Directive

I tillegg kommer Corporate Sustainability Reporting Directive som også vil få konsekvenser for oss i Norge i 2022. På norsk vil denne loven hete «lov om opplysninger om bærekraft» og den publiseres i norsk lov sammen med EU-taksonomien så snart den er ferdig behandlet i EØS.

– Dette er et direktiv som medfører en innskjerping av rapporteringskravene sammenlignet med regnskapsloven. Ifølge direktivet må selskapene rapportere om hvor stor andel av inntekter, investeringer og driftskostnader som kan knyttes opp mot bærekraftige tiltak. Vi forventer at lov om opplysninger om bærekraft vil bli gjeldende i løpet av 2022, forteller Rodahl.

De nye forordningene skal gi finansieringsinstitusjonene og etter hvert også forbrukerne muligheten til å aktivt prioritere bærekraft, basert på felles kriterier.

Første rapporteringskrav

De første rapporteringskravene gjelder allerede for regnskapsåret 2021.

- I første runde skal virksomheter redegjøre for om de omfattes av taksonomien, men for regnskapsåret 2022 skal de virksomhetene som er omfattet av taksonomien rapportere på omsetning og tiltak (aktiviteter) relatert til taksonomiaktiviteter. Heldigvis har EU lovet en felles metodikk som skal gjøre rapporteringen enkel, sier Rodahl.

Vil du lese mer om nye krav til bærekraft?

I siste utgave av Newsec Basalerapporten kan du blant annet lese mer om endringene som kommer, grønn finansiering og hvordan BREEAM In-Use kan brukes både som sertifisering og som verktøy i arbeidet med bærekraft.

Powered by Labrador CMS