ADVARER: Tone Tellevik Dahl utelukker ikke rettssaker mot kommunen.

Norsk Eiendom: Utelukker ikke søksmål mot Oslo kommune

Er misfornøyd med innstillingen fra finansutvalget i den såkalte momssaken.

Publisert

Flertallet i komiteen, Ap, SV og MDG, innstiller på at kommunen kan beholde 30 prosent av momsrefusjonen private har lagt ut når de vederlagsfritt bygger offentlig infrastruktur for kommunen. Dette til tross for at kommunen bare skal ekspedere søknaden om refusjon.

Norsk Eiendoms direktør Tone Tellevik Dahl er ifølge en pressemelding sterkt kritisk til innstillingen og bestrider lovligheten. Hun utelukker ikke at berørte bransjeaktører vil prøve dette for retten hvis forslaget blir vedtatt i bystyret:

– I altfor lang tid har kommunens praksis skapt en for stor økonomisk usikkerhet for bransjen. I 2018 prøvde byrådet gang å beholde tilbakebetalingen av betydelige midler de ikke hadde betalt inn selv. Da ryddet bystyret opp, etter gode samtaler med oss. Nå må vi bare sette vår lit til at bystyreflertallet endrer innstillingen fra finansutvalget, sier hun.

Ulovlig utbyggingsskatt

Mange av Norsk Eiendoms medlemmer har aktivitet i Oslo. Bransjeforeningen reagerte derfor raskt da byrådet i desember foreslo at kommunen skulle beholde 70 prosent av momsrefusjonen som private har innbetalt. De har argumentert mot forslag flere ganger.

– Forslaget var helt urimelig og sannsynligvis også ulovlig. Finansutvalgets innstilling om 30 prosent vil riktig nok gi forutsigbarhet for eiendomsutviklerne, men alt som overstiger kommunens faktiske utgifter må betraktes som en ulovlig utbyggingsskatt. Det er høye ekstrakostnader for utbyggerne som boligkjøperne vil merke godt, påpeker Tellevik Dahl.

Utgangspunktet for saken er at private som bygger ut offentlige veier og annen infrastruktur i forbindelse med prosjekter, har mulighet for refusjon av momsen når kommunen skal overta anlegget. Men søknaden om refusjon må gå via kommunen. Tall Norsk Eiendom har innhentet viser at andre kommuner typisk beholder 10-20 prosent eller et fast, lavt beløp for å ekspedere søknaden, da inngåelse av slike avtaler er en relativ enkel administrativ operasjon for kommunen.

Byrådet i Oslo foreslo 70 prosent.

Fordyrer boliger

– Vi mente at forslaget var i strid med bystyrets vedtak i 2018, da man ba byrådet komme tilbake med en sak som tok utgangspunkt i kostnadsdekning av kommunens utgifter. Kommunaldepartementet har senere fastslått at "... det er netto kostnader ved offentlig infrastruktur som skal fordeles mellom partene". Nå har bystyret en gylden mulighet til å bidra til å holde boligprisene nede. I stedet påfører de boligkjøpere nye kostnader, som fører til høyere boligpriser og i verste fall at boliger ikke ville blitt bygget fordi markedet ikke kan betale for byggekostnadene, understreker hun.

Norsk Eiendom har jobbet med momssaken overfor rikspolitikere og bystyremedlemmer. Bransjeforeningen har møtt stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og Høyre, skrevet til byrådet og finansutvalget, og argumentert muntlig for foreningens syn i finansutvalgets møte i mars.

– Like fullt går et flertall bestående av byrådspartiene inn for en svært urimelig fordeling. Vi oppfordrer byrådspartiene og andre partier til å redusere summen kommunen sitter igjen med, og støtter forslaget fra Høyre og FrP. Disse partiene har foreslått to prosent til kommunen, men har vært villige til å være med på et kompromiss på ti prosent, sier Tellevik Dahl.

– Bystyret skal behandle saken 22. juni, og jeg håper at flertallet sørger for at vi nå endelig får ro rundt et viktig spørsmål både for eiendomsbransjen og berørte innbyggere. I motsatt fall vil jeg ikke utelukke at våre berørte medlemsbedrifter vil prøve dette for retten, avslutter hun.



Powered by Labrador CMS