Magasin

STRATEGIPERIODE: Ida Aall Gram og Aspelin Ramm har nå gått inn i en strategiperiode.

Portrettet: Ida Aall Gram ser spennende muligheter i tøft marked

Den nye sjefen i Aspelin Ramm er opptatt av å gjøre ting hun synes er gøy. Samtidig må hun kunne stå inne for det hun driver med.

Publisert

Ida Aall Gram tiltrådte stillingen som administrerende direktør i Aspelin Ramm 2. januar, men begynte i selskapet tre måneder tidligere for å få det hun kaller en «soft boarding». I denne tiden jobbet hun tett på avtroppende direktør Gunnar Bøyum, og er blitt kjent med menneskene, prosjektene og selskapene i konsernet. En dag satt hun også og jobbet i resepsjonen til hotellet Sommerro, som åpnet i september i fjor, for å kjenne på atmosfæren i det ærverdige bygget.

Sammen med Strawberry Brothers – et selskap eid av Petter A. Stordalen og Varner-familien – har Aspelin Ramm restaurert og rehabilitert Oslo Lysverkers tidligere kontorer fra 1931.

Begeistrede gjester

Nå sitter Gram bak et langt møtebord i en 100 kvadratmeter stor suite i femte etasje i det samme hotellet.

– Vi pusser opp kontorene våre på Vulkan, og da er det fint å møtes et annet sted. Alle møterommene på Sommerro er full-booket, men da var jeg så heldig å få låne denne suiten, sier hun om det som er gamle Oslo Lysverkers verneverdige direktørkontorer og møterom.

– Dette er blitt et fantastisk prosjekt. Den dagen jeg satt og jobbet i resepsjonen, overhørte jeg også hvor begeistret gjestene er. Det er en forventningsfull atmosfære der.

Blåste liv i bygget

Hotellet huser 231 rom og suiter, møterom, spisesteder og barer, kulturscene og egen kino. I tillegg er Vestkantbadet restaurert, utvidet med velværeavdeling og treningsfasiliteter. Prosjektet omfatter også 56 leiligheter, som ble revet bort i løpet av drøyt 2 uker. Den dyreste boligen kostet 70 millioner kroner.

– Prosjektet har blåst liv i et bygg som nesten alle har glemt, og som har skapt liv i byområdet. Dette er et bygg man blir glad av å gå inn i, og omsetningstallene er enormt mye høyere enn forventet, sier Gram, og understreker at hun ikke har noen ære for bygget, ettersom det var før hennes tid.

Pågående strategiperiode

Med Gram som ny administrerende, har selskapet nå gått inn i en strategiperiode. I tillegg til eiendom i Norge og Sverige, har konsernet et handelsben via datterselskapet Motek, som selger verktøy og festemidler til bygg- og anleggsindustrien.

– Aspelin Ramm har vært gjennom en fantastisk reise. Det har hele tiden vært det selskapet man har visst om, og vi har et veldig godt fundament å bygge videre på. Samtidig er det viktig å styrke og forbedre selskapet, uten at jeg skal foregripe hva som blir besluttet etter denne strategiprosessen. Det er likevel ingen tvil om at vi kan ta ut verdier i hele verdikjeden, for eksempel ved å ta erfaringen fra forvaltning inn i utviklingsprosjekter.

IMPULSER UTENFRA: Ida Aall Gram har både levd de første årene sine i utlandet og vært på utveksling i Wien som student.

Følger både hjertet og hodet

Foreldrene hennes studerte og jobbet i utlandet i 15 år, og hun ble selv født i London. Senere ble det barnehage i München, og så flyttet familien til Norge da hun var syv år. I voksenlivet har hun blant annet vært på utveksling i Wien som BI-student, samt hatt veldig mange reisedøgn gjennom de fire årene hun jobbet i McKinsey – som konsulent innenfor mange ulike bransjer, men spesielt innen olje og gass samt medier og telekom.

– Jeg liker å oppleve ny ting, og var blant annet tidlig opptatt av å stå på ski i Alpene. Som barn prøvde jeg alle mulige idretter. Den røde tråden er kanskje at jeg følger både hjertet og hodet. Jeg gjør ting jeg synes er gøy, samtidig som jeg må kunne stå inne for det jeg driver med.

Drømmestart i arbeidslivet

Gram kom til Aspelin Ramm fra stillingen som konserndirektør i AF Gruppen, hvor hun hadde ansvaret for eiendom, HR og kommunikasjon. Hun er utdannet siviløkonom, og har bred erfaring innen eiendom fra AF Gruppen og fem år i Orkla Eiendom samt innen ledelse og strategi som tidligere konsulent i McKinsey og CFO i Gyldendal.

– McKinsey var en drømmestart på arbeidslivet. Jeg følte nesten at jeg fikk to år ut av ett, og var mye i utlandet, deriblant seks uker i Moskva. Det var mye jobb, men fantastisk gøy.

Startet med eiendom i Orkla

Den første jobben i eiendomsbransjen var Orkla Eiendom. Morten Grongstad var ansatt som leder for selskapet, og skulle plassere 2 milliarder kroner i eiendom.

– I 2007 var dette veldig mye. Det var masse spennende investeringer både i enkelteiendommer og eiendomsselskaper. Vi kjøpte blant annet Fornebu Utvikling. Så bestemte styret at Orkla skulle selge eiendommene for å rendyrke merkevarestrategien. Etter 3-4 år var det meste solgt.

– Det endte godt, og var enormt lærerikt. Det ble en veldig komprimert syklus på eiendom, der vi først kjøpte, og kort tid etter solgte igjen.

Jobbet i forlag

Gram tok en pause fra eiendom da hun hadde fått sitt tredje barn, og ville ha en jobb i Oslo uten reisevirksomhet, og som var innen et felt hun virkelig brant for. Det endte med at hun ble forretningsutvikler og senere konserndirektør økonomi, regnskap og finans i Gyldendal.

– Det var en helt annen hverdag, men samtidig veldig givende, forteller hun.

DRØMMESTART: Ida Aall Gram mener McKinsey var en drømmestart på arbeidslivet.

Etter hvert begynte hun å savne eiendom.

– Det er noe spesielt med å skape fysiske ting, som folk bryr seg om og har en mening om. Man får veldig konkrete tilbakemeldinger på om det funker eller ikke. Det er nesten som et eksamensresultat for hver eiendom, og det synes jeg både er sunt og motiverende.

Imponert over AF

I 2017 begynte hun som porteføljedirektør i AF Eiendom – ett av forretningsområdene i AF Gruppen. Snaut to år senere ble hun konserndirektør for Eiendom, HR og kommunikasjon i AF Gruppen.

– Jeg er veldig glad i AF, og ble fort imponert over bedriftskulturen og hvor mulighetsorientert selskapet er. Da jeg ble spurt om å være med i konsernledelsen, var jeg ikke i tvil – det var en kjempemulighet. HR og kommunikasjon passet meg fint som stabsfunksjoner i tillegg til eiendom, for jeg er opptatt av å forstå organisasjonen og å utvikle folk.

Stor organisasjon

Gram skal også lede en stor organisasjon i Aspelin Ramm. I tillegg til den norske staben på nesten 50 personer, kommer ca. 20 ansatte i Aspelin Ramm Fastigheter, som har kontor i Gøteborg og står for eiendomsutviklingen i Sverige. På toppen av dette kommer 120 ansatte ved de to heleide hotellene i samme land: Konferansehotellet Vann med 156 rom beliggende ved Gullmarsfjorden ikke langt unna Uddevalla, samt Smögens Havsbad. Sistnevnte er en klassisk hotelleiendom med 76 rom, 6 konferanse rom, en vakker matsal og en spaavdeling.

– Vi drifter hotellene selv. Dette har en historikk tilbake til da hotellene ble kjøpt, og det har gått veldig bra, så vi fortsetter med det, sier hun.

Diversifisere portefølje

Dere har en temmelig diversifisert portefølje, med blant annet hoteller og logistikkeiendom?

– Ja, og det er en stor styrke, noe som kom tydelig frem under pandemien. Da hotellene hadde dårlig belegg, gikk det veldig bra med logistikkeiendom. Nå er det et stort oppsving for hotell igjen, svarer hun. Selskapet eier i dag syv hoteller.

Solid fundament å vokse på

Gram påpeker også at Aspelin Ramm nå har mer sentralt plassert eiendom enn tidligere.

– I tillegg blir det mer byutvikling. Ettersom det ikke er så mange ledige tomter igjen, blir det mye transformasjonsprosjekter.

Dere er posisjonert for å kjøpe mer fremover?

– Vi har tro på at det kan komme spennende forretningsmuligheter i det markedet vi er i nå. De siste årene har det vært høy kapitaltilgang til en lav kapitalkostnad, slik at det har blitt en del flipping. Nå er kapitaltilgangen betydelig lavere, og det er de industrielle aktørenes tid igjen. Vi må sikre at vi har nok som kommer inn i porteføljen. Vi er absolutt klare for å kjøpe, men det vil også være naturlig å se på porteføljetilpasninger, svarer hun, og understreker at selskapet har et solid fundament å vokse på.

Satser i Gøteborg

I Gøteborg – en by hvor det for tiden er svært høy byggeaktivitet – kjøpte Aspelin Ramm Fastigheter to store utviklingsprosjekter høsten 2021. Kontor- og lagerbygningen Fyrhuset på Masthuggskajen i sentrale Gøteborg skal inngå i en større områdeutvikling, som skal tilrettelegge for handel, kontorvirksomhet og boliger. Selskapet kjøpte også det gamle hovedkontoret til SKF, Svenska Kullagerfabriken, sammen med Samhällsbyggnadsboliget i Norden (SBB) i et 50/50 joint venture. Senere har Aspelin Ramm Fastigheter kjøpt ut SBB.

– Vi har hatt virksomhet i Gøteborg over tid, og jobber primært med sentrumsområder og transformasjoner. Fastigheter er en mindre versjon av Aspelin Ramm.

Det blir flere kjøp i Sverige?

– Svenskene har hatt enda tøffere implikasjoner av markedet. Men da blir det også større muligheter for oss.

Topper leietakerindeksen

I november i fjor ble det klart at Aspelin Ramm for andre året på rad stakk av med topplasseringen i kundeundersøkelsen Norsk Leietakerindeks.

– Det har vært og er et veldig bevisst mål for oss. Vi skal alltid jobbe veldig godt for leietakerne våre; det er en del av DNAet vårt. Det er stor stolthet i å komme best ut av denne undersøkelsen. Det en skikkelig lagseier, som det har vært jobbet hardt og systematisk for.

BYUTVIKLING: Aspelin Ramm er blitt kjent som den kanskje aller beste byutvikleren i Norge under Peter Groth og Gunnar Bøyum. Ida Aall Gram vil fortsette fokuset på hvordan selskapets prosjekter bidrar i byutviklingen.

Skal bidra i byutviklingen

I tillegg til kundeorienteringen er selskapet veldig opptatt av hvordan prosjektene kan bidra i byutviklingen.

– Vulkan er klassisk eksempel på dette. Der har selskapet skapt liv og energi til et område man ikke så var der. Dette er eiendomsutvikling på sitt beste. Det oppleves som et levende og autentisk sted, som appellerer til en god bredde.

– Sommerro er også et godt eksempel. Det er veldig positive vibber blant gjestene, som ikke bare er tilreisende, men også folk fra nabolaget og resten av Oslo som benytter seg av de ulike tilbudene her. Det har vært jobbet ekstremt tverrfaglig i en krevde prosess. Dette har vært tikamp i eiendomsutvikling. Det er bare å ta av seg hatten for de som har bidratt, sier Gram, og viser oss den originale og kunstnerisk utformede lampen som henger ned trappeoppgangen til tidligere Oslo Lysverker.

– Denne var borte til restaurering i flere år. Det sier litt om presisjonsnivået i prosjektet, men så er jo resultatet blitt deretter.

Powered by Labrador CMS