URO: Partner og leder for eiendom i BDO, Sigmund Olav Lie, melder om økt uro blant de små og mellomstore eiendomsselskapene.

Kraftig økning i usikkerheten rundt rammevilkårene for eiendomsbransjen

Nesten 60 prosent av små og mellomstore eiendomsselskaper ser på usikkerheten rundt rammevilkårene som et hinder for selskapets utvikling.

Det er i rådgiverselskapet BDOs store SMB-undersøkelse at det kommer frem en kraftig økning i usikkerheten rundt rammevilkårene for eiendomsselskapene. SMB-barometeret viser at nesten 6 av 10 selskaper i eiendomsbransjen, uavhengig av omsetning, ser på usikkerhet rundt rammevilkår som skatter, avgifter og reguleringer som et hinder for selskapets utvikling. Til sammenligning var det bare 4 av 10 som opplevde usikre rammevilkår som utfordrende for ett år siden.

– Som en kapitalintensiv bransje rammes de fleste aktørene i eiendomsbransjen nå av økte renter, som gjør store innhugg i resultatene. På toppen av dette er det betydelig økt eierbeskatning, noe som har blitt et høyaktuelt tema hos eiendomsaktørene det siste året, forteller partner og leder for eiendom i BDO, Sigmund Olav Lie.

SMB-barometeret er gjennomført med utgangspunkt i 1200 intervjuer hos virksomhetsledere over hele landet. Undersøkelsen for 2023 er gjennomført av Norstat og Hartmark på oppdrag fra BDO.

Hanne Fritzsønn, partner og leder for BDO advokater

– Med uforutsigbare og raske prosesser, uten tilstrekkelig utredning, kjenner mange nå at politikerne ser på næringslivet som Sareptas krukke – en utømmelig kilde. Våre kunder henvender seg til oss og spør hva de kan gjøre, men politikernes stadige nye krav står vi rådville mot. Vi stiller spørsmål til hvor langsiktig vurderingene bak er, og ikke minst konsekvensene det vil få over tid, uten at det ser ut som om vi må vente særlig lenge, sier Hanne Fritzsønn, partner og leder for BDO advokater.

Ifølge SMB-barometeret forventer 35 prosent av aktørene i eiendomsbransjen at resultatet går ned. 35 prosent forventer også at investeringsnivået går ned, noe som er en kraftig oppgang fra i fjor, da bare 4 prosent forventet lavere investeringer.

– At selskapene nå må revurdere sitt investeringsnivå er nok sammensatt, men det vil være uheldig for Norge, på sikt, dersom rammevilkårene svekker utviklingen og konkurransesituasjonen til norske eiendomsselskaper, sier Lie.

Powered by Labrador CMS