Aktuelt:

MOTBAKKE I BERGEN: Edgar Haugen (f.v.), Einar J. Greve og Knut Stokke vil ha tilbake penger de har lånt ut. Men foreløpig har de ikke fått noe hjelp fra rettssystemet.

Investortroika krever tvangssalg i Bergen

Knut Stokke, Edgar Haugen og Einar Jørgen Greve går etter pantstiller for å få inn det de har utestående. Men domstolene sier nei.

Publisert Sist oppdatert

Gulating lagmannsrett har i fersk dom satt foten ned for et krav om tvangssalg av en eiendom i Bergen, et krav som er satt frem av Stokke Eiendom I AS, Cipriano AS og Ragde Eiendom AS. Selskapene eies henholdsvis av Knut Stokke, Einar Jørgen Greve og Edgar Haugen.

34 millioner kroner

Eiendommen som kreves tvangssolgt, eies av Sigurd Birkeland. Ifølge Stokke, Greve og Haugen har Birkeland signert et pantedokument med eiendommen sin som sikkerhet for et lån til selskapet Neutrum Holding AS. Opprinnelig var kravet 46 millioner kroner, men etter deloppgjør er beløpet redusert til 34 millioner kroner. Lånet skal være misligholdt.

Ifølge en pantsettelsesavtale har Birkeland stilt sikkerhet for låntakers forpliktelser ved tinglyst pant pålydende 50 millioner kroner. Birkeland avviser at det foreligger tvangsgrunnlag, og anfører at han ikke har inngått noen kausjonsavtale. Det vises videre til at kravet bygger på en pantsettelseserklæring som ikke er signert av Birkeland.

Av rettspapirene går det frem av Birkeland også tidligere har stilt den aktuelle eiendommen som sikkerhet «for kortvarige låneforhold». Fortsatt ifølge rettspapirene skulle Birkeland få et samlet vederlag på 7,5 millioner kroner for sikkerhetsstillelsen.

Gulating lagmannsrett fikk saken på bordet etter at tingretten i dom av juni 2022 ikke tok kravet om tvangssalg til følge. Stokke, Greve og Haugen anket avgjørelsen, men heller ikke lagmannsretten finner at det er grunnlag for tvangssalg.

- Ikke klart nok varslet

Lagdommerne begrunner dette med at Birkeland ikke er klart nok varslet i henhold til tvangsfullbyrdelsesloven.

- Varselet er adressert til hoveddebitoren, Neutrum, og henviser verken til pantedokumentet eller til pantsettelseserklæringen som Stokke mfl. bygger det påståtte kausjonsansvaret på. Dersom Birkeland faktisk ble kjent med varselet, ble han ikke varslet om annet enn at Stokke mfl. ville begjære tvangsfullbyrdelse overfor Neutrum.

- Manglende varsel er ikke en feil som kan rettes, og skal etter tvangsfullbyrdelsesloven § 5-4 jf. § 6-1 lede til at fullbyrdelsen nektes fremmet, heter det i den ferske dommen fra Gulating lagmannsrett.

Stokke Eiendom I AS, Cipriano AS og Ragde Eiendom AS ble også dømt til å dekke sakskostnadene til motparten, fremgår det av dommen.

Prosessfullmektig for Sigurd Birkeland var advokat Erlend Bergstrøm. Stokke Eiendom I AS, Cipriano AS og Ragde Eiendom AS var representert ved advokatene Jørgen Aandal Vangsnes og Sofie Vikse.

Powered by Labrador CMS