ØKT LEDIGHET: Senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen melder om økt kontorledighet de neste årene.

Investorene tror på kontor

Investorene mener mesteparten av yieldøkningene er tatt ut innenfor kontorsegmentet.

Publisert

Onsdag morgen avholdt DNB Næringsmegling en frokostsamling med en oppsummering av markedet og næringsmeglerens seneste investorundersøkelse.

Etter 10 år med sammenhengende verdivekst for prime kontoreiendom i Oslo, anslår DNB Næringsmegling at eiendomsverdiene falt med 12 prosent i 2022. Men senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen melder om mer optimistiske, men selektive investorer.

– Vår siste investorundersøkelse viser at investorene er svakt mer optimistiske til å kjøpe enn ved fjorårets undersøkelse, Investorene er likevel svært delte, oppsummerer DNB-analytikeren.

Yieldøkningen tatt ut

Flere investorer som har tilgang på finansiering og egenkapital har uttrykt at de ønsker å utnytte dagens marked til å kjøpe eiendommer som ellers aldri ville kommet for salg. Samtidig svarer flere av investorene i DNBs investorundersøkelse at de mener mesteparten av yieldøkningen nå er tatt ut innenfor kontorsegmentet.

Økende ledighet

Det er fortsatt brems i etterspørselen etter kontorareal, men kontorledigheten er fortsatt lav, på 5,1 prosent ved utgangen av fjoråret. DNB Næringsmegling anslår at ledigheten skal øke til 5,5 prosent i år og videre til 5,6 prosent i 2024 og 6,6 prosent i 2025. Men hva skjer dersom etterspørselen faller til finanskrisenivå?

Under forutsetning av at kontoretterspørselen faller like mye i 2023 og 2024 som i 2008 og 2009, vil ledigheten stige til 6,2 prosent i 2023 og videre til henholdsvis 7,4 og 7,6 prosent i 2024 og 2025.

– Kontorledigheten i Oslo, Asker og Bærum har økt med 0,7 prosentpoeng det siste halvåret fra et rekordlavt nivå. I hovedstaden viser vår måling at ledigheten nå er på fortsatt lave 5,1 prosent. Vår prognose tilsier en svakt økende ledighet de neste tre årene, men at den likevel vil være på et svært lavt nivå historisk sett. Dette til tross for at sysselsettingen er ventet å være svært lav neste årene, men reddes i stor grad av at det er ventet få nybygg inn på markedet neste årene. Selv i et scenario med sysselsettingsnedgang på nivå med hva vi så under finanskrisen, vil ledigheten holde seg på et historisk godt nivå, opplyser Magnus Havikbotn Jacobsen.

Powered by Labrador CMS