Hytterønne gikk for 14 mill

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med at Statskog SF kjøpte Borregaard-skogene fra Orkla for 1,7 milliarder kroner i 2010, ble det besluttet at statsforetaket skulle legge ut en rekke spredte skogeiendommer for salg. Til sammen skal Statskog selge rundt 500.000 dekar, eller 500 kvadratkilometer, i perioden 2011-2017.

Fylkesmannen sier neiSå langt har Statskog solgt 92 eiendommer til en samlet salgssum på ca. 150 millioner kroner. Prisrekorden er på eiendommen Hetland i Bjerkreim kommune i Rogaland. Den ble solgt for 14 millioner kroner, gitt at konsesjonsbehandlingen går i orden.

Før sommeren ble det imidlertid klart at Fylkesmannen sa nei til å gi konsesjon til kjøper Kai Inge Skjæveland, med bakgrunn i at den avtalte prisen er for høy i forhold til verdien på eiendommen. Fylkesmannen anslår verdien til fem millioner kroner. Vedtaket kan klages inn til Statens landbruksforvaltning.

Les også: Her får du mest nei

Les også: Saksøker kommune for rotete saksbehandling

Les også: Sponheim sier nei til megasenter

Les også: – Kan ikke si ja til Ikea

Stavanger Aftenblad har tidligere omtalt Hetlandshytta som ei rønne, men det er selvsagt områdene rundt som driver opp prisen. 2.352 av eiendommens 8.840 dekar er produktiv skogmark.

Av eiendommene som er solgt, avventes konsesjon for åtte eiendommer.

– Salgsverdien av eiendommer det er gitt konsesjon på er ca. 117 millioner kroner, opplyser administrerende direktør Øistein Aagesen i Statskog.

Les også: Fest for tomtefestere

Norges størsteStatskog er landets største grunneier med en portefølje på 59.200 kvadratkilometer, tilsvarende 1/5 av fastlands-Norge. Da Statskog kjøpte Borregaard-skogene av Orkla i 2010, var det mange som hevet øyebrynene over prisen. Aagesen er imidlertid fornøyd med kjøpet.

– Dette var et strategisk viktig og godt kjøp, mener han.

Mens Statskog tidligere har verdivurdert 20 prosent av fastlands-Norge til ca. 100 millioner kroner i balansen, spratt balanseverdien for fast eiendom opp til 1,8 milliarder etter kjøpet av Borregaard-skogene. Dette kjøpet ble balanseført til kostpris. Aagesen påpeker at det er vanskelig å sette en verdi på den øvrige eiendomsmassen.

Les også: Hvem må betale for forurensning i bakken?

Tror på skogHan har unektelig et poeng. For hvordan verdsetter man en nasjonalpark eller andre områder som er fredet?

Statskog skal imidlertid drives forretningsmessig, og det gjøres innenfor kjerneområdene eiendom, energi, skog og friluftsliv. Hovedvirksomheten er skogdrift, som i 2011 genererte inntekter på 161,7 millioner kroner.

– Skog er et viktig strategisk forretningsområde for Statskog. Vi har stor tro på at skog også i fremtiden vil ha stor betydning for trebasert industri og som råstoff til biobasert energi. Til tross for et litt usikkert marked i 2013, vurderer Statskog de langsiktige utsiktene som gode, sier Aagesen.

Les også: Vil ha mer fortetting

Les også: – Bør bruke Marka til boligbygging

Les også: – Kjøpesenterloven til skade for bygd og by

Jakt og fiskeKjerneområdet eiendom ga i 2011 inntekter på 94,7 millioner kroner, mens området friluftsliv stod for 39,8 millioner av inntektene.

– Det er viktig for Statskog å drive eiendommene effektivt og være en profesjonell grunneier i alt vårt virke. Vi skal tenke verdiutvikling, gjerne i samarbeid med andre, slik at også de får en gevinst av det. Samtidig skal vi være en garantist for allmennhetens tilgang til jakt og fiske, derfor skal våre produkter ligge på markedspris uten å være prisledende. Vi skal også legge til rette for det allmenne friluftslivet, turfriluftslivet sier han.

Inntektene fra jakt var på 23,7 millioner kroner Disse skriver seg fra ca. 200 småviltfelt/jaktfelter og 450 storviltfelt.

Penger i vannkraftInnenfor området energi ser Statskog et stort potensial. Inntektene herfra er nå på drøyt 20 millioner kroner,

– Som stor grunneier er Statskog godt i gang med å kartlegge potensialet for utbygging av fornybar energi på egen grunn. Vi har fått tre konsesjoner og har ytterligere om lag 40 konsesjonssøknader til behandling i NVE. I disse prosjektene har vi alt fra en liten til en større rolle som grunneier og/eller deleier – i samarbeid med andre aktører, sier Aagesen.

Les også: Kjøper stort i Lier

Les også: Her planlegges ny havneby

Les også: Slik skal Icopal-tomten utnyttes

Hovedfokus er utvikling av vannkraft.

– Vi legger til grunn at porteføljen av energiprosjekter vi jobber med vil gi en fornuftig forretningsmessig avkastning for foretaket, sier Statskog-sjefen.

Powered by Labrador CMS