DEBATT: Raymond Johansen (AP) og Eirik Lae Solberg (Høyre) møttes til bolig- og utviklingsdebatt under USBLs 75-årsjubileum.
DEBATT: Raymond Johansen (AP) og Eirik Lae Solberg (Høyre) møttes til bolig- og utviklingsdebatt under USBLs 75-årsjubileum.

Høyre og AP lover mer utbygging i Oslo

Både Høyre og Arbeiderpartiet vil prioritere å få ned saksbehandlingstiden i Oslo og vil gi full gass på utviklingen av Oslo etter valget. Det kan også ende opp med et bredt politisk forlik for å få opp boligbyggingen.

Publisert

Det var under boligbyggelaget USBLs feiring av 75-årsdagen at byrådsleder Raymond Johansen og Høyres byrådslederkanditat Eirik Lae Solberg barket sammen i debatt om byutvikling og boligbygging.

Elin Ørjasæter, som er dosent i HR og arbeidsliv ved Høyskolen Kristiania, var ordstyrer i debatten.

– Vi har to boligmarkeder i Norge, vi har Oslo og resten, åpnet hun før hun gikk rett på og ba Raymond Johansen og Eirik Lae Solberg fortelle om sine visjoner for Oslo.

– Vi skal gå videre med utviklingen av Oslo. Vi skal bygge ut Fjordbyen, med Grønlia og og vi skal også bygge ut andre knutepunkter rundt Furuset, Rødvetdt, Montebello, Grorud og flere steder. Siden 2000 har denne byen vokst med Bergens størrelse, sier Johansen.

– Vi skal ha en ambisjon om å være en internasjonal storby, dog en liten en. Det krever at det er en by det er spennende å komme til, både for folk fra andre steder i Norge og fra utenfor Norge. Vi vil tiltrekke seg spennende bedrifter og arbeidstakere. Oslo skal være den urbane dynamiske byen, sier Lae Solberg.

– Bestill flere reguleringsplaner

Tidligere byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen, som er sjef for NBBL, kom med sine råd:

– Det er ikke lett, for det er mange motkrefter man møter når man skal bygge. Dere må gi mer tydelige føringer til Plan- og bygningsetaten. Saksbehandlingstiden har gått fra to og et halvt år til over seks år. Det er det mulig å reversere. Jeg tror også det må bestilles langt flere reguleringsplaner for flere områder parallelt, sier Folke Fredriksen.

Også Norsk Eiendoms adm. direktør Tone Tellevik Dahl har vært byråd, og hun ble presentert som leilighetsnormens mor av Elin Ørjasæter.

– Jeg mener den hadde en funksjon for 15 år siden i enkelte områder i Oslo. Men nå bør vi redusere den nedre grensen på 35 kvadratmeter. Den kan fint være 25 kvadratmeter, noe som vil gi veldig mange flere en mulighet til å få kjøpt bolig i Oslo, sier Tellevik Dahl.

Look to Sweden!

Eirik Lae Solberg viste til Gøteborg, som har begynt med måltall for hvor mye som skal reguleres.

– Antall tomter må vinne mer frem i målhierarkiet. Og så må kommunen slutte å lage så mange alternative reguleringsplaner som vi gjør dag. Jeg mener det bør være en beslutning i byrådet hver gang det skal være en alternativ reguleringsplan, sier Lae Solberg.

Han lover å regulere 3.000 nye boliger i året. I tillegg til at PBE skal få et måltall, og PBE slutter med alternative reguleringsplaner, vil han at kommunale etater slutter å komme med innsigelser etter at fristen har gått ut.

– De må forholde seg til samme frister som andre.

– Utviklerne utfordrer planene

Raymond Johansen er klar på at Oslo skal regulere mer.

– Ingen er uenig i at vi skal regulere mer og tilrettelegge for flere tomter. Men alternative reguleringsplaner er også en utfordring til utviklerne. Når de er vedtatt av bystyret, så er det hele tiden utviklere som utfordrer områdeplanene. Da blir det veldig store og krevende prosesser. PBE har åpenbart skyld, men utviklere og vi politikere har også skylden. Når en by vokser, så er det ofte lett at fakkeltogene vinner frem. Dette er ingen quick fix. Det er ekstremt krevende med veldig stor motstand. Jeg skjønner frustrasjonen til utbyggerne, men jeg prøver å forklare kompleksiteten, sier Johansen.

Han mener samtidig at det er mange utbyggingsklare tomter nå, men flere prosjekter legges på is som følge av økonomi. Samtidig kan det være et krevende politisk landskap.

– Jeg tok initiativet til et forlik til småhusplanen. Hele den illustrerer hva som skjer når det går politikk i det. Vi foreslo mindre utbygging enn det opprinnelige forslaget som Høyre sto for. Men etter Nedre Grefsen og lokal motstand så ville Høyre stramme hardere til. Dette er temaer skriker etter større forlik, samtidig som det er stor uenighet blant politiske partier, sier Johansen.

På spørsmål om hva som er det beste med konkurrentens politikk, gir begge et svar som kan gi utbyggerne håp om at det er mulig med en politisk forlik.

– Jeg tror Arbeiderpartiet og Høyre er de to partiene som har ivret mest for boligutvikling og samarbeid med utviklere. Vi står på hver vår side og vi har samarbeidspartnere som kanskje ikke alltid ser likt på det, men vi ønsker begge at Oslo skal fortsette å vokse, sier Johansen.

– Jeg er enig i at veldig ofte stemmer Arbeiderpartiet og Høyre sammen i bystyret om bolig- og utviklingsprosjekter. Men det er krevende å overvinne NIMBY (not in my back yard) og BANANA (build absolutely nothing anywhere near anything).

– Dette roper jo på et bredt politisk forlik, sier Elin Ørjasæter og oppfordrer partiene til å sette seg ned etter valget.

Powered by Labrador CMS