VENTER LAVERE LEIEPRISER: Forventningene til leiepriser i Oslo har falt kraftig. Foto: Shutterstock

Her er eiendomsbransjens forventninger etter korona

For første gang er forventningsindeksen for leiepriser innenfor næringseiendom tosifret negativ i alle de fire norske storbyene.

Publisert Sist oppdatert

Det var i NEMEETs merkevareundersøkelse Brandbarometeret 2020 at deltakerne i undersøkelsen svarte på spørsmål om forventningene til leiepriser og hvordan korona vil ramme bransje og egne selskaper.

– Hvert år forteller flere enn tusen personer som jobber med næringseiendom hva de tror om leieprisutviklingen i sitt marked. Dette setter vi sammen til en indeksen som går fra -50 til +50, hvor 0 betyr forventning om flat prisutvikling. Indeksen er ganske sammelignbar med PMI-indekser, sier daglig leder i NEMEET, Morten Olaisen, som står bak analysen.

Årets undersøkelse, som ble gjennomført midt under koronakrisen, viser en stor pessimisme i eiendomsbransjen. Totalt falt indeksen 23,4 punkter til minus 12,5 poeng. Det er det største fallet og de laveste forventningene som er målt.

I Trondheim er forventningene lavest. I fjor var indeksen på all time high på 7,9, mens den i år gikk til all time low på minus 16,9. I Bergen gikk forventningene fra 7,5 til minus 11,5, mens Stavanger gikk fra 7,4 i fjor til minus 10,3 i år. Oslo hadde de høyeste forventningene til leiepriser i fjor med et indekstall på 12. I år falt indeksen til minus 12,3.

Eiendomsbransjen fikk også spørsmål om hvilke konsekvenser koronapandemien kan ha for næringseiendom. Over halvparten svarte at konsekvensene blir betydelige og/eller langvarige, selv om samfunnet stort sett skulle være tilbake til business-as-usual før sommeren. Kun hver femte spurte tviler på at pandemien og tiltakene kan få store konsekvenser for deres eget selskap.

Samtidig er tre av fire respondenter svært positive til myndighetenes tiltak.

Les også: Han er Norges mektigste i eiendom

Les også: Akershus Eiendom og Eiendomsspar til topps

Når det gjelder bruken av hjemmekontor, så ser pandemien ut til å skape to komplett motsatte effekter. Av som jobbet hjemmefra før tiltakene, enten hver dag eller flere ganger i uken, sier ser over halvparten for seg å jobbe oftere fra arbeidsplassen etter korona. Blant alle de andre er tendensen motsatt. For eksempel sier over halvparten av de som tidligere aldri jobbet på hjemmekontor at de etter pandemien kommer til å bruke hjemmekontor av og til.

– Den tabloide konklusjonen blir: Alle tror leieprisene skal ned. Alle støtter nedstengningen. Dette gjør vondt for eiendomsbransjen og kommer til å fortsette å gjøre vondt. Og enn så slitsomt det kan være med Hangout og Zoom og Whereby; mange har nå fått smaken på litt hjemmekontor, så lenge det ikke er hver dag, oppsummerer Olaisen.

Powered by Labrador CMS