STORT: OBOS har solg leiligheter for 10 milliarder hittil i år.
STORT: OBOS har solg leiligheter for 10 milliarder hittil i år.

Har solgt for 10 milliarder hittil i år

OBOS har så langt i år solgt 2.584 nye boliger - seks prosent opp fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Verdien av salget etter årets ni første måneder er 10,46 milliarder kroner, ni prosent mer enn i tredje kvartal i 2018, ifølge en pressemelding.

Korrigert for andel i samarbeidsprosjekter er det samlede boligsalget i Norge og Sverige 2.160 boliger til en verdi av 8,09 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Skal bare bygge to blokker til

På tross av veksten frykter OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj at forslaget til nye utlånsregler kan bremse boligbyggingen i Norge.

− Salget holder seg fortsatt godt over hele landet. Vi merker imidlertid at markedet er sensitivt i forhold til kjøpernes betalingsevne- og vilje. Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånsreglene vil, dersom det vedtas, påvirke nyboligsalget og dermed boligbyggingen. Dette skyldes både en generelt høyere terskel for å finansiere ny bolig og fordi det skapes usikkerhet rundt verdien av egen bolig, påpeker han.

LES OGSÅ: Bygger åtte blokker ved kjøpesenter

OBOS mener byggebransjen trenger forutsigbare rammevilkår for å kunne opprettholde en jevn byggeaktivitet i tråd med demografisk etterspørsel.

– Målet må være å sikre stabil prisutvikling, både på brukte og nye boliger, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj som misliker Finanstilsynets forslag om at man kan låne max 4,5 ganger inntekten, mot 5 ganger i dagens forskrift som går ut ved årsskiftet.

− Vi håper Finansdepartementet avviser forslaget, legg det i skuffen, presiserer han.

LES OGSÅ: Får tegnet om prosjektet i sommerparadiset

Konsernet hadde ved utgangen av september 2.340 igangsatte boliger (1817 korrigert for eierandel) mot 1.925 boliger (1832) på samme tid i 2018 – og de har 5.440 boliger under produksjon (4817).

− Vi ønsker å bruke vår finansielle styrke og markedskunnskap til å øke byggeaktiviteten når andre må bremse, men er avhengige av at rammebetingelsene fra myndighetene er tilstede for at vi skal kunne ta en slik risiko, understreker Siraj.