Aktuelt:

BEKYYMRET: Endre Jo Reite i BN Bank er bekymret for folks vilje til å ta opp forbrukslån.
BEKYYMRET: Endre Jo Reite i BN Bank er bekymret for folks vilje til å ta opp forbrukslån.

Grensen er nådd for de mest låneivrige

Endre Jo Reite i BN Bank mener vi vil gå fra lånedrevet forbruksfest til avdragsdrevet forbruksbrems.

Publisert Sist oppdatert

Det var på Estate kunnskaps konferanse Boligdagene 2021 at direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite, kom med en skarp advarsel om gjeldssituasjonen til det norske folk.

– Nå står vi i en litt halveuforisk tilstand etter at vi aldri fikk det store fallet i boligpriser som vi fryktet med inngangen til pandemien. Nå kommer også nyheter om at forbruket er på vei opp. Men litt av utfordringen er at dette skjer når kundene har lært seg å handle på kreditt, sier Reite.

Han viser til at mange boligeiere refinansierer forbruksgjelden i boliglån og at tre av fire deretter tar opp ny forbruksgjeld. Samtidig viser tallene at ved innstramming i boliglånsgjelden har veksten i forbrukslån økt.

– Dette skyldes trolig at boligeiere ser på forbruksgjelden som et kortsiktig og lett tilgjengelig lån, og at bankene ser risiko ved å gi forbrukslån til boligeiere som lav. De har ledig pant hvis det går galt, sier Reite.

Han mener bankene er påvirket av tiår med lave tap. Samtidig nærmer stadig flere av de mest låneivrige seg grensen for hvor mye lån de kan få ut fra forskriften.

– Norges Bank snakker om renteøkning på 1 prosent. En del av bankkundene har aldri opplevd en så høy renteøkning med så høy gjeld. Og 800.000 kunder har aldri opplevd renteøkning. Spørsmålet er hva som skjer når de mest låneivrige kundene ikke får låne opp på boligen sin. Det er de samme låneivrige som har lånt mest usikret og som har høyest boligprisdrevet forbruk, sier Reite.

Powered by Labrador CMS