PENGEMASKIN: Dette anlegget sørger for store verdier i det lille samfunnet.

Millionene fosser fra datasenteret til kommunekassa

Totalt sett har datasenteret på Rjukan understøttet om lag 715 årsverk og 860 millioner kroner i verdiskaping.

Publisert

I anledning tiårsjubileet til Green Mountains datasenter på Rjukan, har Menon Economics analysert ringvirkningene som er skapt av etableringen. Rapporten er basert på faktiske innkjøps- og regnskapsdata for både utbyggingen og driften av datasenteret. Totalt sett har datasenteret ifølge en pressemelding understøttet om lag 715 årsverk og 860 millioner kroner i verdiskaping. I tillegg til direkte og indirekte sysselsettings- og verdiskapingseffekter har Menon Economics også beregnet konsumeffekter, skatteeffekter og andre samfunnseffekter av etableringen.

Datasenteret ble etablert i 2014 og siden utvidet i flere byggetrinn. Tinn kommune var en aktiv pådriver for å få datasentre og deres tilrettelegging var en avgjørende faktor for valg av sted. I dag har 77 personer datasenteret som sin faste fulltids arbeidsplass.

I 2021 ble det kjent at israelske Azrieli group kjøpte alle prosent av aksjene i Smedvigs Green Mountain for 7,6 milliarder kroner. De har to datasentre til, på Rennesøy utenfor Stavanger og i Enebakk et par mil sørøst av Oslo. Det var norsk, billig vannkraft kombinert med kommende vekst i bransjen, som lokket israelerne til dette gigantiske eiendomskjøpet i Norge.

Millioner til kommunen

Samlede ringvirkninger av både drift og investeringer beløper seg til 715 årsverk i sysselsettingseffekter og 860 millioner kroner i verdiskapingseffekter. Av dette er 290 årsverk og 337 millioner kroner knyttet til selve driften. 85 prosent av verdiskapningseffektene av driften tilfaller kommunen ifølge meldingen.

– Green Mountain har gitt oss tilgang til store mengder data for å kunne gjennomføre analysen. Resultatene må derfor vurderes å ha betydelig høyere presisjon enn analyser basert på estimater for forventet utvikling, sier partner Jonas Erraia i Menon Economics.

– Vi er glade for at rapporten gir et nøyaktig bilde på hva etableringen har skapt av ringvirkninger. Vi håper det vil bidra til å knuse en del myter om at datasentre hverken har ansatte eller positive effekter i lokalsamfunnet, sier administrerende direktør Svein Atle Hagaseth i Green Mountain.

Bidrar til lokalsamfunnet

Datasenteret har ifølge meldingen bidratt med 80 millioner kroner i skatteinngang. I 2023 understøttet de ansatte sitt forbruk rundt 9 millioner kroner i verdiskaping og 10 årsverk hos lokale bedrifter i Tinn kommune.

· Majoriteten av stillingene på datasenteret krever yrkesfaglig utdannelse.

· Datasenteret har gitt økt og stabil omsetning hos de lokale bygg- og anleggsaktørene.

· Datasenteret bidrar til økt bostedsattraktivitet

· Datasenteret kan virke som en katalysator for ny industriutvikling på Rjukan.

– Etableringen skjedde ikke av seg selv eller på grunn av tilfeldigheter. Det var en villet strategi som vi jobbet langsiktig med. Det ble oppfattet som nokså spenstig at vi turte satse for ti år siden. Jeg synes derfor det er gledelig at denne rapporten dokumenterer de effektene vi håpet etableringen ville skape, sier ordfører Kathrine Kvåle Haatvedt i Tinn kommune.

I tillegg bygger Green Mountain Norges største datasenteranlegg i Hamar og Løten kommuner etter at de inngikk en avtale med den kinesiske giganten TikTok for å dekke deres datalagringsbehov i Europa. 

Meldingen sier ikke noe om hvor mye eierne har tjent på datasentrene sine.

 

 

 

Powered by Labrador CMS