Transaksjon:

SOLGT: Dette er ett av tre norske datasentre som nå er solgt.

Gir 7,6 milliarder for norsk datasenterselskap

Israelske Azrieli group graver dypt i lommene for å kjøpe 100 prosent av aksjene i Smedvigs Green Mountain som driver tre datasentre i Norge.

Publisert

Med dette kjøpet kunngjør israelerne i en pressemelding at de utvider sin datasentervirksomhet i Europa.

Green Mountain så dagens lys på Rennesøy utenfor Stavanger i 2009. Siden har selskapet utvidet med to til og har planer om enda flere. De to andre ligger henholdsvis på Rjukan i Telemark og i Enebakk et par mil sørøst av Oslo.

Det er norsk, fornybar energi kombinert med kommende vekst i bransjen, som lokker Azrieli group til dette gigantiske eiendomskjøpet i Norge.

– Undersøkelsene våre indikerer at det skandinaviske markedet, og særlig det norske, opplever betydelig vekst i datasentermarkedet, har fordeler fra eksepsjonell tilgjengelighet av kraft, samt har blant de laveste strømprisene i Europa, påpeker de.

Styreleder Danna Azrieli sier at det å kjøpe Green Mountain er en viktig milepæl i å realisere selskapets strategi for å bygge internasjonal virksomhet i datasentersektoren.

– Kombinasjonen av virksomheten i Nord-Amerika gjennom Compass og kjøpet av Green Mountain vil gjøre Azrieli Group til en betydelig global aktør i denne voksende bransjen, påpeker hun.

Enorme investeringer

Smedvig investerte i 2018 nær 400 millioner kroner på anleggene i Stavanger og Rjukan. I 2019 varslet de en investering på ytterligere 420 millioner i Enebakk.

– Strategien vår er fortsatt vekst i Norge. Norden er ansett som et høyvekstområde for datasentre, og jeg mener Norge og Green Mountain er spesielt godt posisjonert for å ta en betydelig del av denne veksten, sa administrerende direktør Tor Kristian Gyland til Estate Nyheter den gangen.

Powered by Labrador CMS