DATAPARK: OSL2-Hamar blir den største industri-investeringen i Innlandet noensinne.
DATAPARK: OSL2-Hamar blir den største industri-investeringen i Innlandet noensinne.

Bygger Norges største datapark i Innlandet for kinesisk gigant

Den kinesiske appen Tik Tok er en av verdens mest populære sosiale medier. Snart lagrer eierne dataene sine på Hamar og Løten.

Publisert

Det israelsk-eide datasenterselskapet Green Mountain har inngått en avtale med den kinesiske giganten Tik Tok for å dekke deres datalagringsbehov i Europa. Selskapet etablerer derfor et nytt datasenteranlegg i Heggvin Næringspark i Hamar og Løten kommuner. Dette blir Norges største datasenter anlegg, ifølge en pressemelding.

Anlegget som skal bestå av fem bygg er døpt OSL2-Hamar. Hvert bygg får en kapasitet på 30 MW, og det første er planlagt ferdigstilt innen november 2023. Tik Tok har signert en innledende kontrakt for tre bygninger og 90 MW kapasitet, med mulighet for å utvide til 150 MW innen 2025.

– Innlandet er en ideell lokalisering for våre datasentre. Her er det nok strøm, gode ferdigregulerte arealer og kompetent arbeidskraft. Vi ser frem til etableringen og videre vekst i regionen, sier administrerende direktør Svein Atle Hagaseth i Green Mountain.

Digital grunnmur

Prosjektet kommer til å skape et betydelig antall arbeidsplasser både i anleggsfasen og til selve driften som krever teknikere, sikkerhetspersonell, renholdere, støttefunksjoner og ledelse.

– Datasentre er en essensiell del av vår felles digitale grunnmur. Uten disse fungerer ikke det digitale samfunnet, hverken i det offentlige eller private. Norge har siden 2018 hatt en egen Datasenterstrategi for å tydeliggjøre at dette er et satsingsområde, bidra til økt vekst i datasenternæringen og samtidig tilrettelegge for at utviklingen skjer på en bærekraftig måte, melder Green Mountain.

– En tydelig satsing med den nasjonale datasenterstrategien har vært avgjørende for at vi nå opplever vekst og stor etterspørsel etter tjenester. Norge er satt på det internasjonale kartet som en perfekt datasenterlokalisering. Vi har en helhetlig tilnærming til å bygge og drive bærekraftige datasentre. OSL2-Hamar omfatter alt fra bruk av fornybar kraft, grønne bygg og varmegjenbruksprosjekter, påpeker Hagaseth blant annet.

Green Mountain var opprinnelig norske Smedvigs selskap. I 2021 solgte de alle sine aksjer til israelske Azrieli group for 7,6 milliarder kroner.

Største investering noensinne

I morgen deltar representanter for nasjonale og lokale myndigheter, Tik Tok og andre på et lanseringsarrangement på Hamar.

– I kroner er dette den største industri-investeringen i Innlandet noensinne. Den innebærer flere hundre arbeidsplasser, men for Hamar og Løten vil ringvirkningene være vel så viktige. Vi besøkte Luleå og Facebook-anlegget der på nyåret og så ringvirkningene dette har hatt på utdanning, forskning, næringsutvikling og tilflytting for regionen, sier ordfører Einar Busterud i Hamar.

Tik Tok er en svært omstridt underholdningsapp der brukerne kan dele korte videoer. Allerede i fjor brukte 73 prosent av norske barn mellom 9-18 år bruker denne appen. Tjenesten ligner mye på videokanalen YouTube og har over en milliard brukere verden over.

Justisminister Emilie Enger Mehl, helseminister Ingvild Kjerkol og Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er blant norske politikere som har hatt appen på sin jobbtelefon. Særlig førstnevnte fikk pepper for dette. Dataeksperter sa i den forbindelse at de ikke tar sjansen på å laste ned Tik Tok med tanke på hva de kinesiske eierne kan samle inn av informasjon om brukerne.

Det kinesiske selskapet Byte Dance i Beijing lanserte appen i 2012.

Powered by Labrador CMS