VERDIFULL: Bakkehaugen kirke står på ei 11 mål stor tomt midt i et boligstrøk.

For få går i kirka og de er for dyre i drift - sånn kan det bli salg av

Ingenting er bestemt så langt, men Kirkelig Fellesråd utelukker ikke at noen kirker kan bli solgt.

Publisert Sist oppdatert

Kirkelig fellesråd i Oslo hadde i 2018 ansvaret for 58 kirker. Av en årlig omsetning på 230-240 millioner kroner ble 102 millioner brukt på disse.

Fellesrådet ville da kutte kostnader med 12 millioner kroner for å komme seg ut av et økonomisk underskudd. Og forslo tiltak i ti kirker for å spare inn 13,8 millioner kroner – mesteparten gjennom personalreduksjon og utleie av kirker.

Kirkebruksplanen i 2018 skulle dermed finne nye løsninger for effektiv drift av kirkelig arbeid i Oslo. Allerede i 2015 sa kirkeverge Robert Wright til Vårt Land at det vil være økonomisk uforsvarlig å opprettholde drift i alle kirkene.

– Derfor foreslår jeg for Kirkelig fellesråd å vedta stengning av tre til seks kirkebygninger midlertidig, påpekte han.

For mange kirker

Et annet moment i nordmenns kirkerealitet er stadig færre medlemmer, generelt svært lave besøkstall og svært høy gjennomsnittsalder på de få som bruker kirkene. Da er arrangementer som julekonserter unntatt, samt andre trossamfunn som det katolske – der i gården har det lenge vært fulle hus og stormende jubel som følge av sterkt voksende katolsk befolkning.

Kort sagt – Oslo har for mange kirker og dagens 64 kirkebygg koster fellesrådet mye å drifte. Ingen er stengt permanent, men de ti kirkene Lilleborg, Bredtvet, Markus, Majorstuen, Sofienberg, Jakob, Klemetsrud, Bakkehaugen, Østre Aker, Ellingsrud har blitt helt eller delvis fristilt som soknekirker. Altså er stillingene til dem som jobbet der fjernet.

Verdifulle eiendommer

Estate Nyheter har spurt flere eiendomsmeglere om hva disse eiendommene kan være verdt i det åpne markedet, men ingen vil spekulere i dette offentlig. Det er dessuten temmelig klart at å rive kirker neppe blir vurdert, men off the record mente noen av meglerne at tomteverdiene er til dels skyhøye.

Bakkehaugen kirke på Tåsen for eksempel, står på ei drøyt 11 mål stor tomt i et av byens dyre boligstrøk. Lilleborg kirke på Torshov og Majorstuen kirke ved Kirkeveien legger beslag på nesten to mål hver.

Vi har sendt kirkeverge Kjetil Haga samt bygg- og eiendomssjef André Eidem Selli flere spørsmål om planen disse kirkene. Ifølge kommunikasjonsansvarlig Finn Folke Thorp i Kirkelig fellesråd har det aldri vært aktuelt å stenge noen av dem.

Har vurdert utleieverdi

– Men ti kirker har fått endret bruk. De er fristilt som soknekirker, og ansvaret for bruk og utleie er flyttet fra det lokale menighetsråd til fellesrådet.

– Har dere vurdert eiendomsverdien av disse kirkene?

– Ikke eiendomsverdi, men utleieverdi. Den er foretatt i samarbeid med eksterne takstmenn. Salg var ikke en del av oppdraget med kirkebruksplanen og har foreløpig ikke vært aktuelt, men det kan bli aktuelt i fremtiden. Det vil kreve involvering av lokal menighet, Oslo biskop og Oslo kommune, sier han.

Utleid fullt og helt

• Lilleborg leies ut til Det norske misjonsselskap.

• Oslo katolske bispedømme har tatt Bredtvet.

• Pinsemenigheten Jesus Church bruker Markus.

• Majorstuen har flere leietagere, blant dem 15 kristne migrantmenigheter, diverse organisasjoner og Norges Musikkhøgskole.

• Kirkelig kulturverksted har i flere år holdt hus i Jakob kirke.

Samlet leieinntekt for disse kirkene er 7,4 millioner, altså et gjennomsnitt på 1,48 millioner per kirke per år.

Brukes sporadisk

Klemetsrud er også fristilt, der er det sporadisk utleie og gravferd. Følgende kirker leies delvis ut, det vil si at den lokale menighet fortsatt har noe aktivitet.

• Sofienberg. Noe menighetsaktivitet, kor og orgelundervisning. Leies hovedsakelig ut som opptakskirke på grunn av god akustikk og godt orgel/flygel.

• Østre Aker. Delvis lokal aktivitet/utleie. Sporadisk utleie til migrantmenigheter. Kan bli sentral kirke i forbindelse med utbygging av Hovinbyen.

• Bakkehaugen. Delvis lokal aktivitet/utleie, blant annet til begravelsesbyrå. Fellesrådet vurderer nye leietagere sammen med lokalt menighetsråd.

• Ellingsrud. Deler av kirken er fristilt og leies ut til Kfum-Kfuk og Forandringshuset.

– Ingen kirker er vurdert å bli lagt ned. Foreløpig vurderer vi ikke flere kirker for fristilling, utleie eller salg, men det kan bli aktuelt. Mange soknekirker har utleie av lokaler i perioder de selv ikke anvender dem. Inntektene fra denne utleien fordeles etter en nøkkel mellom fellesrådet og menigheten, sier Folke Thorp.

Mer enger i andre byer

Fellesrådets årlige driftsbudsjett for 65 kirker/kapeller samt noen administrasjons- og driftsbygg er i 2023 på 14 millioner kroner, i tillegg til et investeringsbudsjett på 20 millioner kroner.

– Det er et poeng at det bevilges betraktelig mer til drift og investering av kirkebygg i Bergen, Trondheim og Stavanger, påpeker han og viser til blant annet investeringsmidler i snitt per kirke per år:

• Oslo 64 kirker/32 millioner = 500.000.

• Bergen 31 kirker/52 mill. = 1,68 millioner.

• Trondheim 21 kirker/22 mill. = 1,050 millioner + 25 millioner til Nidarosdomen.

• Stavanger 30 Kirker/74 mill. = 2,47 millioner.

Netto driftsutgifter per innbygger i 2020:

• Oslo: 336

• Bergen: 702

• Trondheim: 573

• Stavanger: 730

Powered by Labrador CMS