Fallende salgsvolum

Publisert Sist oppdatert

– Transaksjonsvolumet til og med 4. juni er på ganske presist 25 milliarder svenske kroner, sier assosiert direktør for capital markets hos Jones Lang LaSalle i Sverige, Bojan Ticic.

Tilsvarende volum for samme periode i fjor var på rundt 40 milliarder svenske krone, altså en nedgang på 15 milliarder svenske kroner.

– Temperaturen er lunken, men markedet føles friskt sammenlignet med mange andre europeiske markeder, sier Ticic.

Les også: Ica kjøper stort i Sverige

Les også: Strammer greoet om Arlanda

Tror på 100 mrd SEK25 milliarder svenske kroner tilsvarer omtrent 22 milliarder norske kroner, mens 40 milliarder svenske tilsvarer vel 35 milliarder norske kroner. Dette betyr at selv om volumet i Sverige faller, så har svenskene så langt i år har omsatt næringseiendommer for over dobbelt så mye som vi har gjort her hjemme. Transaksjonsvolumet i Norge ligger ifølge DTZ nå på knappe 10 milliarder norske kroner.

Les også: Investorene satser på shopping

Ticic sier at det er vanskelig å spå om hvordan markedet kommet til å utvikle seg ut over året, men hos Jones Lang LaSalle tror de på et svensk transaksjonsvolum på rundt 100 milliarder svenske kroner.

– Samlet endte vi i fjor på 112 milliarder svenske kroner. Det må da påpekes at bare i fjerde kvartal ble det omsatt næringseiendommer for 48 milliarder svenske kroner, sier Ticic.

Mye i pipelineDet betyr at selv om året har fått en litt dårlig start, så ser næringsmeglerne for seg at markedet tar seg opp i andre halvår og at man ender på et år som bare er noen milliarder dårligere enn fjoråret.

Les også: NCC-jackpot i Sverige

Les også: KLP ber Newsec om hjelp

– Det er alltid vanskelig å gjøre bedømminger og prognoser for fremtiden, men vi har enda ikke merket noen dramatikk i markedet, selv om det tar lenger tid å gjennomføre handler. Dessuten vet vi at det er en de store handler i pipeline, sier Ticic.

Frykter uroHan får støtte fra leder av analyseavdelingen hos DTZ, Karin Witalis.

– Det er vanskelig å si hva volumet kan ende på, men fortsetter konjunkturen og finansieringssituasjonen å forbedres, så kan vi nå 100 milliarder kroner som har vært snittvolumet de 15 siste årene. Risikoen er imidlertid stor i den internasjonale økonomien, sier Witalis.

Powered by Labrador CMS