Aktuelt:

URO: - Dagens heving med 0,5 prosentpoeng vil skape uro, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Dramatisk fra Norges Bank

Sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund advarer mot å gå for hardt til verks.

Publisert

– Dagens beslutning om å heve styringsrenten og rentebanen er dramatisk for mange unge som har benyttet muligheten til å kjøpe sin første bolig til historisk lave rentenivåer. Statistikk fra NEF og Ambita viser at 77000 førstegangskjøpere tok opp lån i perioden mai 2020 til september 2021 da styringsrenten sto i 0. Mange har pådratt seg en svært høy gjeldsgrad i forventning om lave rentenivåer i mange år. Med dagens renteprognose må mange forberede seg på vesentlig høyere rentekostnader enn de ble forespeilet da de fikk sitt første boliglån.

Dette sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, til forbundets nettsider. Han fortsetter slik:

– Samtidig blir terskelen til boligmarkedet svært høy for mange førstegangskjøpere som får låne mindre når rentene stiger. Statistikk fra NEF og Ambita viser at høye boligpriser, økende renter og begrensinger i utlånforskriften har ledet til det svakeste førstekvartalet for førstegangskjøpere siden 2017. Dagens rentebeslutning vil trolig forsterke den negative utviklingen i tiden som kommer, sier Geving.

- Kan gi uønskede effekter

Prognosen for styringsrenten ligger høyere enn i forrige pengepolitiske rapport og innebærer at renten øker til rundt tre prosent frem mot sommeren neste år.

– Hensynet til sårbare husholdninger og risikoen for fall i boligverdier tilsier at sentralbanken bør gå varsomt fram når rentenivået skal normaliseres. En bratt renteoppgang vil treffe norske lommebøker hardt, fordi de fleste er eksponert i eiendomsmarkedene med både gjeld og formue, og de fleste har lån med flytende rente. Dagens heving med 0,5 prosentpoeng vil skape uro i husholdningene. Vi vil advare sentralbanken mot å gå for hardt til verks framover da det kan utløse uønskede effekter, avslutter Carl O. Geving.

Powered by Labrador CMS