AVVISER ANKE: Høyesterett avviser anken fra Erik Eriksen, som er dømt for å ha lurt småsparere til å investere i eiendomsprosjekter.

Dømt for investeringsbedrageri mot 77 fornærmede

Svindeldømte Erik Eriksen anket dommen fra Oslo tingrett. Senere ble dommen stadfestet i lagmannsretten. Eriksen anket videre, men nå har Høyesterett avvist anken.

Publisert Sist oppdatert

Erik Eriksen er dømt for grovt bedrageri av 54 millioner kroner mot 77 fornærmede. Han er dømt til fem og et halvt år i fengsel.

Saken er nå rettskraftig, etter at Høyesterett har besluttet å ikke fremme anken hans til behandling.

Han er også dømt til å betale erstatning til de fornærmede på 60 millioner kroner. Han er videre fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år fra han er ferdig å sone fengselsdommen.

– Dette er en spesiell sak med mange fornærmede. Med Høyesteretts beslutning setter vi punktum på en omfattende bedragerisak som har rammet mange eldre personer, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Bender i en pressemelding.

- Investeringsbedrageri fremstår ofte profesjonelt

Økokrim poengterer at investeringsbedrageri er en utbredt form for bedrageri. Bedragerne fremstår ofte utad som svært profesjonelle med blant annet fine kontorer og mange ansatte.

– I dette tilfellet hadde domfelte kontorer på Aker Brygge i Oslo og mange ansatte. Profesjonaliteten de fremstår med, fører til at investorene stolte på at pengene de lånte ut var en trygg investering, sier Bender.

De fornærmede trodde de investerte i ulike eplehage-utbyggingsprosjekter til den domfelte, mens realiteten var at Eriksen brukte mye av pengene på et høyt privat luksusforbruk.

Estate Nyheter har tidligere omtalt at investorene fikk løfte om 8-10 prosent årlig rente. I rettspapirene fremkom det at når innbetalingene fra de fornærmede begynte å komme inn til Eriksens selskaper, gikk det fra første stund ut store summer fra selskapene til private overføringer og utgifter for Eriksen og hans samboer.

Den 24. oktober 2017 – samme dag som første innbetaling fra fornærmede ble registrert inn på selskapets konto – ble det betalt ut 180.000 kroner i leasing for en Porsche 911.

I januar 2018 ble det overført 1,2 millioner kroner i private utgifter og overføringer, blant annet depositum for leasing av en Audi Q5 på kroner 150.000, og kroner 440.000 for en klokke. Totalt skal det ha blitt brukt nesten to millioner kroner på ulike klokker, smykker, vesker og klær.

Mange har tapt sine sparepenger

I retten forklarte flere av de fornærmede at de har tapt alle sine sparepenger. Lagmannsretten skriver i sin dom at de ikke er "i tvil om at mange fornærmede er blitt påført betydelige velferdstap."

Lagmannsretten la også vekt på at domfelte "har rettet sin bedragerske virksomhet mot eldre mennesker, og flere har ved dette vært særlig sårbare." De uttaler videre at "forbrytersk virksomhet av denne karakter, i tillegg til å være økonomisk og personlig belastende for de fornærmede, også er et betydelig samfunnsproblem. Det skaper mistro og utrygghet, og krever store ressurser å etterforske. Sterke allmennpreventive hensyn tilsier en streng straff."

– Det er viktig at det blir allment kjent at slike bedragerier er utbredt, og at folk må være forsiktig med hvor de investerer sine oppsparte midler, sier Bender.

Powered by Labrador CMS