Aktuelt:

PÅ FLERE STRENGER: - Vi tror på moderat prisutvikling i boligmarkedet fremover, sier sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank. Selv slo han an tonen med Rolling Stones under introduksjonen av seg selv på Boligdagene i Sandefjord.

- Det er sterke krefter i sving i dagens boligmarked

- Men de som er flinke til å tilpasse seg, vil ha gode muligheter.

Publisert

Denne uken løper Estate-konferansen Boligdagene av stabelen, denne gangen på Park Hotel i Sandefjord. Rundt 150 aktører er til stede, de fleste med litt usikre briller til hvor boligmarkedet skal bevege seg i tiden fremover.

- Mange negative faktorer, men…

- Det er enormt sterke krefter i sving i dag, innledet Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank. Sjeføkonomen var hentet inn for å redegjøre for sitt syn på dagens boligmarked. Etter først å ha gått hardt ut med med Stones-slageren «I Can´t Get No Satisfaction», listet Knudsen opp de negative faktorene i dagens marked.

- Økte byggekostnader, økte renter, krig i Ukraina, utfordringer med Kina, økt inflasjon – alle disse elementene er med på å gi usikkerhet. Økte lånekostnader spiser seg inn på levekostnadene til folk, og det er åpenbart at dette er negativt for investeringslysten og -mulighetene til folk.

- De fleste boligeiere i Norge har flytende renter, og økte renter vil derfor øke kostnadene for alle.

Alt er likevel ikke helsvart, ifølge sjeføkonomen. SR-banks konjunkturbarometer viser snarere at folk er positive til fremtiden, både på kort og lengre sikt.

- Det er lav arbeidsledighet, de fleste har store ordreserver og det forventes fortsatt god vekst. Mange bedrifter har vanskelig for å få tak i nok folk, og forhåpentligvis vil arbeidsinnvandringen øke om noe tid. Jeg kan si det slik: Hvis man er på ferie til Syden og ser noen som er ute etter jobb, gi de en klem og ta dem med hjem - vi trenger de, sa Knudsen.

Det har vært skrevet mye om utfordringene i byggebransjen med økte byggekostnader. Men ifølge konjunkturbarometer til SR-Bank er også entreprenørene positiv til tiden fremover.

- Det var litt overraskende for oss, når vi vet at det er stort kostnadspress og en del usikkerhet i enkelte byggeprosjekter. Vi hadde trodd at disse faktorene skulle bite mer, så det er positivt at det er god stemning i byggebransjen.

Dette er X-faktoren

Den store X-faktoren er Norges Bank, mener Knudsen.

- Jeg tror Norges Banks rentebane blir brattere enn det som har vært signalisert så langt. Vi tror på en styringsrente på 2,75 i løpet av neste år.

Om prisutviklingen i boligmarkedet konkluderte Kyrre Martinius Knudsen slik:

- I Norge har vi opplevd en knallsterk boligprisvekst i mange år. Kjøpsinteressen har vært spesielt høy under pandemien, og pandemien kan ha forsterket boligpreferansene. Samtidig er det lite for salg og igangsettingen av nye boliger er ganske lav. Normalt skulle vi sett mye bygging, men fordi kostnadene er så høye, så gjør vi ikke det. Slik sett er plussene like store som minusene. Jeg tror på moderat prisutvikling fremover.

- Det handler om å tilpasse seg en usikker verden. Og de som er flinke til det, vil ha gode muligheter fremover, avsluttet sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Powered by Labrador CMS