Aktuelt:

BYGGES FOR LITE: Eiendom Norge-toppene Henning Lauridsen og Grethe Meier mener det bygges altfor lite boliger.

Ketchup-effekt i boligmarkedet etter unormalt lavt tilbud

Det har vært rekordlavt tilbud av boliger i våres. Men kjøperne er der og nå kommer ketchup-effekten for meglerne som har mye å gjøre før sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Det var på Eiendom Norge-konferansen 2022 at adm. direktør Henning Lauridsen oppsummerte 2022 som et «veldig spesielt» år.

– Vi har hatt mye usikkerhet på mange områder. Vi har renteoppganger fra Norges Bank, både bak oss og foran oss. Samtidig hadde vi den nest sterkeste boligprisveksten på de fire første månedene av året siden vi begynte å måle, sier Lauridsen.

Han forteller om en uvanlig svak tilbudsside i det norske boligmarkedet.

– Det har vært trangt på tilbudssiden, samtidig som etterspørselen har vært stor, fortsetter Lauridsen.

Nestleder Terje Buraas i Eiendom Norge, og avtroppende leder for DNB Eiendom, mener at også den nye avhendingsloven har bidratt til lavere tilbud av eiendom.

– Men nå begynner det å normalisere seg met tanke på avhendingsloven. De som skal selge begynner å få tak i takstmenn igjen. Men jeg har aldri før sett at vi har under 10.000 boliger til salgs i mai. Det er også noen ukurante boliger, dermed er det ikke så mye tilgjengelig, sier Buraas.

– Nå er det ketchup-effekt. Meglerne våre melder om veldig mye å gjøre. Mange vil selge før sommeren, og det har aldri vært raskere omløpshastighet enn nå. Den største utfordringen i boligmarkedet, på sikt, er at vi kommer til å få altfor lite boliger i en periode, sier styreleder Grethe Meier i Eiendom Norge, som også er adm. direktør i Privatmegleren.

Alle tre Eiendom Norge-toppene er bekymret for manglende boligbygging.

– Når vi nå ser at prosjekter skrinlegges, så slår det inn på antall nye boliger i markedet. Jeg er bekymret for fremtiden. Aldri har jeg vært mer spent på boligprisene til høsten. Jeg tror det offentlige er nødt til å se en gang til på byggesaksbehandlingen. Det tar for lang tid, men får vi nok nybygg i markedet, vil vi få en mer moderat utvikling i boligprisene, sier Buraas.

– Nå er tiden inne for å prøve å forenkle og få opp tempoet på byggesaksbehandlingen, sier Meier.

Henning Lauridsen mener de mange renteøkningene som er varslet også vil dempe de galopperende boligprisene. Samtidig er han opptatt av at boliglånsforskriften skaper problemer for kjøpere.

– Den store utfordringen med boliglånsforskriften er, selv om den har gode virkninger, at den har en slagside. Den rammer først og fremst de som skal inn i boligmarkedet og ikke har nok egenkapital selv. Jeg tror det vil være trygt å løse opp litt i forskriften, sier Eiendom Norge-sjefen.

Powered by Labrador CMS