GJENBRUK: Denne gamle låven blir kommunens første sirkulære byggeprosjekt.
GJENBRUK: Denne gamle låven blir kommunens første sirkulære byggeprosjekt.

Bruker over 100 mill på å bygge om en forfallen låve i Asker

Den 130 år gamle bygningen skal demonteres for så å bli bygd opp med mange av de samme materialene.

Publisert Sist oppdatert

Låven på Nedre Sem blir det første sirkulære byggeprosjektet Asker kommune gjennomfører. Bygningen fra 1890 som har forfalt i årevis, skal nå restaureres til å huse et kommunalt arbeidssenter samt boliger for personer med funksjonsnedsettelse ifølge en pressemelding.

Veidekke har fått jobben med å gjennomføre prosjektet som er priset til 104 millioner kroner før moms.

Nedre Sem Gård huser i dag et kommunalt arbeidssenter. Selve låven skal demonteres fullstendig og fjernes.

Blir en læringsarena

– Den skal være en læringsarena der vi kan se hva som fungerer og hva som virker mindre bra. Låven skal først tas ned bit for bit. Så skal den gjenoppbygges ved bruk av eksisterende tremateriell, tegl og steinmur. Bygget skal oppnå nær nullenergistandard og byggeplassen skal være utslippsfri, sier prosjektleder Alf Kaare Stokker blant annet.

Når nybygget på 2.000 kvadratmeter står ferdig i Q1 2024 inkluderer det et snekkerverksted, storkjøkken, gårdsbutikk og omsorgsboliger.

Blant over 100 søkere ble Asker valgt ut som én av 12 byer/tettsteder til å være pilot i Circular Cities and Regions Initiative (CCRI). Prosjektet er en del av EUs nye European Circular Economy Action Plan som skal støtte Europas grønne omstilling ved å fremme sirkulærøkonomi.

Powered by Labrador CMS