Beskjeden vekst

Publisert Sist oppdatert

Halvveis ut i 2013 har de vel 210 kjøpesentrene som inngår i kjøpesenterindeksen til Kvarud Analyse totalt omsatt for nærmere 58,7 milliarder kroner. Det er 2,2 prosent eller nesten 1.250 milliarder kroner mer enn i samme periode i fjor.

– Den beskjedne veksten skyldes blant annet at det har vært tre færre handledager i første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor. Korrigert for handledager har det vært en vekst på 4,3 prosent. Korrigert for ut- og ombygginger har økningen i første halvår vært på 1,6 prosent, sier Tore Kvarud i Kvarud Analyse.

Les også: Oljefondet går for kjøpesenter

Les også: Stordalen tilbake i kjøpesenterbransjen

Det betyr at 2013 faktisk ikke er så ille, dersom man ser på tallene i forhold til antall handledager. I dette perspektivet var vekstraten faktisk lavere både i første halvår i 2009, 2011 og 2012.

– Korrigeres det ikke for handledager, så var veksten lavere i første halvår i år enn tidligere, sier Kvarud.

Les også: Shoppingsvikt i Follo

Les også: Mæle skrinlegger sentersatsing

Regionale forskjellerUtviklingen er ikke lik i de forskjellige landsdelene. Størst vekst i første halvår har kjøpesentrene i Nord-Norge og Trøndelag hatt, men henholdsvis 4,9 og 4,5 prosent vekst.

– I Nord-Norge er det økt kjøpesenteromsetning i Troms som trekker opp veksten mest, mens økningen er høyest i Sør-Trøndelag av de to trøndelagsfylkene, sier Kvarud.

På Vestlandet økte kjøpesentrene omsetningen med 2,5 prosent i første halvår. I denne landsdelen hadde kjøpesentrene i Møre og Romsdal og Rogaland mest framgang. På Sør-Østlandet økte kjøpesenteromsetningen med 1,3 prosent i årets seks første måneder.

Les også: Kjøpesenter skifter eier

Les også: Norsk shopping-eldorado i Bohuslän

Les også: Harryhandel mot nye høyder

Les også: Tvenge vil bygge gigantsenter i Strømstad

Størst vekst var det på Sørlandet, der kjøpesentrene i Vest-Agder drev veksten.

– På Østlandet hadde kjøpesentrene i Telemark, Vestfold og Akershus størst omsetningsvekst i første halvår, sier Kvarud.

Blomstret i maiDe som har størst grunn til å smile er landets blomsterbutikker og hagesenter. Etter en begredelig start på året blomstret det skikkelig i mai.

– Omsetningen gikk opp med 13 prosent, og vi må tilbake til april 2012 for å finne høyere vekst i en enkelt måned i denne bransjen, sier Kvarud.

Postordrehandelen og handelen via internett hadde også tosifret vekst i mai. Omsetningen i årets femte måned gikk opp med 11,8 prosent. Vinmonopol- og taxfreeutsalgene økte omsetningen med 9 prosent i mai.

Les også: Kjøpesenter skifter eier i Vestfold

Les også: Investorene satser på shopping

Netthandel øker videreMens omsetningen i detaljhandelen har økt med 1,2 prosent i årets fem første måneder, har postordrehandelen og handelen via internett økt med 8,9 prosent i samme periode. Sportsbutikkene og vinmonopol- og taxfreeutsalgene har begge hatt en vekst på 4,6 prosent hittil i år.

Lavpriskonseptene har omsatt for 3,9 prosent mer i årets fem første måneder enn i samme periode i fjor, mens elektrobutikkene og apotekene har omsatt for 3,4 og 3,2 prosent mer.

Går skoene av segOmsetningen i dagligvarebutikkene har gått opp med 2 prosent, mens møbelbutikkene har hatt en vekst på 1,4 prosent. Blomsterbutikkene/hagesentrene og klesbutikkene har omsatt for 0,3 og 0,2 prosent mer enn i de fem første månedene i fjor.

Les også: Åpner 1300 m2 skobutikk i Karl Johans gate

Les også: Dette senteret er best i Norden

Les også: Paleet pusses opp

Byggevarehusene og bokhandelen har hatt en tilbakegang på 4,3 prosent hittil i år. I boligtekstilbutikkene har omsetningen falt med 4,8 prosent, mens nedgangen i skohandelen har vært på 9,5 prosent.

– Kraftigst nedgang hittil i år har det vært i musikk- og videobutikkene der omsetningen har gått ned med 31,5 prosent i forhold til de fem første månedene i fjor, sier Kvarud.

Powered by Labrador CMS