Bankene er på banen igjen. Eller?

Publisert Sist oppdatert

– Vi har jobbet mye med å øke egenkapitalkravene i forhold til Base lII. Bankene har derfor vært litt avventende i forhold til utlånene til næringseiendom, sier leder for divisjon næringseiendom i Nordea, Thomas Due.

Basel III introduserer fundamentalt nye krav til likviditet og funding. Det blir høyere krav til kvalitet på egenkapitalen, risikodekning, uvektet egenkapitalandel og til motsykliske tiltak og kapitalbuffere.

Les også: Transaksjonsvolumet stuper

Les også: Fastholder 50 milliarder

Løper ikke etter kundeneNordea er blant de store aktørene på utlån til næringseiendom. Banken har totalt lånt ut 211 milliarder kroner til eiendom i Europa, hvorav 63 milliarder kroner til norske eiendomsprosjekter og næringseiendomskunder.

– Jeg vil ikke si at vi løper etter kundene, men situasjonen er noe lettere nå enn den har vært, sier Due.

Tonen har dermed endret seg kraftig fra i fjor høst. Da uttalte han til Estate Nyheter at nåløyet for å få eiendomsfinansiering i bankene er trangere enn noen sinne og han så heller ingen lyspunkter i nærmeste fremtid.

Les også: Vil begrense fradrag for renter

Les også: Tror på enda strammere lånemarked

Hovedårsaken til at bankene nå er på banen igjen skyldes ifølge Due at de nå vet noe mer om hvordan kommende rammebetingelser for banknæringen vil bli, selv om en del også fremdeles er usikkert.

– En annen årsak er at bankene hadde bra resultater i 2012, hvilket medførte at de fikk styrket sin egenkapital. Det har gjort at bankenes balanser er noe mer robuste, og dermed kan tåle noe økt utlån, sier Due.

Obligasjonslån tar overAt bankene har vært tilbakeholdne med å låne ut penger har bidratt til at obligasjonslån har tatt over som finansieringsform for mange av de store eiendomsinvesteringene. I 2012 hadde denne låneformen en eksplosiv utvikling på landsbasis. Fra å ligge på rundt 0,9 milliarder kroner i 2011, så økte volumet innenfor obligasjonslån til over 12 milliarder kroner. Due er usikker på hva som er best egnet i forhold til finansiering av eiendomsprosjekter.

 Les også: Større kompleksitet skjerper kravene til avtaleverket

– Det er avhengig av hvert enkelt tilfelle og hva som er viktig for den som trenger finansiering. Man bør tenke litt gjennom hva som kan skje på fem og ti års sikt. Alt er ikke bombesikkert og ting blir ikke alltid slik man tror. Kan det være at man kommer i en situasjon hvor man trenger å snakke med långiver, så kan det være enklere å ringe banken enn obligasjonseierne som er anonyme, sier Due.

Powered by Labrador CMS