MISFORNØYD: Lill Sverresdatter Larsen leder et forbund der medlemmene ikke har råd til å bo i Oslo.

Sykepleiere har et stort problem i Oslo

Kun 2 prosent har råd til å bo i Oslo, mot 21 prosent i 2015.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert.

YOUNGSTORGET (Estate Nyheter): Eiendom Norge la onsdag morgen frem de seneste tallene for Sykepleierindeksen (se forklaring lenger ned).  Det positive er at boligmarkedet er blitt noe mer tilgjengelig det seneste året for folk med vanlige inntekter.

– Det er i 2023 blitt lettere for en vanlig lønnsmottaker i Norge å bli boligeier. Med unntak av i Stavanger, Kristiansand og Ålesund stiger andelen boliger en sykepleier kan kjøpe i Norge, og det til og med i Oslo hvor sykepleieren nå har kan kjøpe 2,4 prosent av boligene i byen, sier analyse- og modellsjef Anders Lund Francke i Eiendomsverdi AS.

– Med skiftet vi har hatt i inflasjonen de siste to årene og god lønnvekst er bolig blitt billigere i Norge. Realboligprisene er nå faktisk på samme nivå som i 2017, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Enorme forskjeller

De seneste årene har andelen i Oslo og Bærum ligget på 1,5-3 prosent. Til sammenlikning, i et område som Bodø m/Fauske,  kan sykepleieren nå kjøpe 28 av 100 boliger. Den tilsvarende andelen var 21 av 100 i 2022 og 2021.

Det er store forskjeller i Norge, som følge av de store regionale forskjellene i boligprisene. Under har vi gjengitt tall for ulike byer. I Porsgrunn og Skien har en sykepleier råd til over 60 prosent av boligene.

Grovt regnet er 1 av 3 boliger tilgjengelig i Bergen og Trondheim, 1 av 4 boliger tilgjengelig i Stavanger. Det viser hvor i særklasse mye dyrere boligene er i store deler av Oslo og omegn.

TRE OMRÅDER I SÆRKLASSE: Rundt Oslo i vest og sør har en sykepleier råd til under 10 prosent av boligene.

Sidelengs

Gjennom 2023 har boligprisene utviklet seg sidelengs. Samtidig var lønnsoppgjøret godt. Dette har økt sykepleierens kjøpekraft i boligmarkedet. Det har skjedd selv om rentene også har økt mye gjennom året.

Den overordnede konklusjonen er faktisk at norske boligpriser er relativt lave i 2023. Da er det tatt hensyn til dagens inntektsnivå, gjeldende boliglånsregulering og bankenes kredittpolitikk.

Men: For å få finansiering av en hensiktsmessig bolig i Oslo, bør man nå ha en årslønn på 728 000 kroner. Det er en nedgang fra 780.000 kroner i første halvår 2023. Norges billigste boligområde er Porsgrunn/Skien, jfr. grafen over. Her holder det med snaue 316.000 kroner i lønn for å kunne bli boligeier.

I den ferske undersøkelsen er det lagt til at en sykepleier har 675.000 kroner i brutto årslønn. Etter skatt kan sykepleieren betjene maksimalt 322.000 kroner til lånet, 26.834 kroner i måneden.

Utlånsforskriften begrenser

Sykepleierindeksen utarbeides halvårlig av Eiendomsverdi. Den måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. Kan sykepleieren kjøpe en høy andel av boligene i en by, er boligprisene i byen lave. 

En viktig begrensning er at utlånsforskriften begrenser låneopptaket og dermed hva sykepleierne har råd til. Det går både på evnen til å tåle renteøkning, men ikke minst maksimalt fem ganger inntekten i lån. Uten disse begrensningene kunne altså andelen ha vært høyere, som for alle yrkesgrupper.

Fem ganger inntekten i lån er maksimalt 3,22 millioner kroner. Det er også forutsatt 210.000 kroner i studielån. Med en boliglånsrente på 5,5 prosent skal sykepleiere og andre låntakere tåle en boliglånsrente på 8,5 prosent. 

Nedbetalingslån med pant i bolig skal heller ikke overstige 85 prosent av et forsvarlig verdigrunnlag for boligen.

I regnestykket er det ellers lagt til grunn SIFOs referansebudsjett til å dekke løpende utgifter til mat, klær, transport osv.

Powered by Labrador CMS