KUTT FØR SOMMEREN? Det er ikke utenkelig at Christine Lagarde og den europeiske sentralbanken kutter renten i juni.

Nye signaler fra Europa: Nå kuttes inflasjonsanslagene

De nyeste signalene fra den europeiske sentralbanken kan være gode nyheter for de norske renteutsiktene.

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske sentralbanken holdt torsdag innskuddsrenten uendret på 4 prosent, refinansieringsrenten på 4,50 prosent. Innskuddsrenten er altså 0,50 prosentpoeng lavere enn vår norske styringsrente. Det var ikke ventet at sentralbanken skulle sette ned renten i dag. 

Det positive er at den har tatt ned inflasjonsanslagene, spesielt for 2024. Det gjenspeiler i hovedsak lavere bidrag fra energiprisene.

Spådommen er nå en gjennomsnittlig prisvekst i medlemslandene på 2,3 prosent i 2024. Det er ned fra 2,6 prosent i forrige anslag. For 2025 er prisveksten tatt ned fra 2,1 prosent til 2 prosent.

Høyt innenlandsk prispress

De negative signalene er at det innenlandske prispresset holder seg høyt. Hovedårsaken er en høy lønnsvekst. Men det er begrensninger på tilgjengelig finansiering, som demper etterspørselen. Det bidrar til å få ned inflasjonen.

Sentralbanken tror derfor på en økonomisk vekst i år på lave 0,6 prosent. I desember var prognosen 0,8 prosent. Så ventes den europeiske økonomien å ta seg opp til 1,5 prosent i 2025 og 1,6 prosent i 2026. Veksten støttes av et høyere privat forbruk og etter hvert også økte investeringer.

– Det viktigste er at inflasjonsprognosene nå er nedjustert. Det er gode nyheter for all som håper på rentekutt. Det betyr at Europa nærmer seg inflasjonsmålet og begynner å forberede rentekutt, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til Finansavisen.

– Disse signalene gjør i sum at jeg tror på rentekutt i juni, og at Europa dermed innleder rentekutt-sesongen i våre viktigste markeder. Rentekutt i juni vil i så fall gjøre veien langt kortere for rentekutt også i Norge, mener sjeføkonomen.

Den europeiske sentralbanken er fast bestemt på å få inflasjonen tilbake til målet på 2 prosent. Den vil nøye følge med på nøkkeltallene fremover, spesielt inflasjonsutsiktene.

Faller for langsomt

DNB Markets skrev i en forhåndsoppdatering at det mest spennende er om det kommer noen signaler om å kutte rentene i sommer. Rentemarkedet har hatt klare forventninger om det, men ferske data har pekt på et senere kutt. 

DNB Markets peker på den gode lønnsveksten, og at prisveksten ikke faller så fort som man kunne håpe på. Meglerhuset mener den faller for langsomt for sentralbanken. 

Og som i Norge holder den viktige tjenesteinflasjonen seg høy. I Europa har den vært stabil på 4 prosent, som ut fra en rentenedsettelse er skuffende. DNB spådde derfor at signalene om et rentekutt vil bli skjøvet ut i tid.

Det er ikke ventet at Norges Bank vil sette ned rentene før de internasjonale rentene kommer ned. Mandag legger SSB frem de norske konsumpristallene for februar. 

Powered by Labrador CMS