VERRE MOT SOMMEREN? Det blir trolig enda færre utleieboliger å velge mellom fremover.

Leieprisene opp 16 prosent

Prisveksten de to seneste årene er langt sterkere enn den generelle prisveksten.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Eiendom Norge fredag viser at  leieprisene i de fire store byene steg med 2,3 prosent i første kvartal 2024. Det siste året er prisene opp 5,5 prosent.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en sterk vekst i leieprisene i første kvartal 2024. Det er kun i fjor vi har målt en sterkere vekst i leieprisene i Norge i et første kvartal, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– De siste to årene har leieprisene i Norge steget med hele 15,6 prosent. I samme periode har bruktboligprisene steget med 1,9 prosent. Det illustrerer styrken i leiemarkedet for tiden, sier Lauridsen.

Videre opp

Eiendom Norge peker på at eierkostnadene stort sett er høyere enn leiekostnadene. Det innebærer at leieprisene ifølge Lauridsen mest sannsynlig skal videre opp i tiden fremover.

Den sterkest utviklingen hadde Trondheim med en oppgang 6,6 prosent. I Stavanger og Sandnes steg leieprisene med 5,6 prosent. Bergen hadde en økning på 2,4 prosent, mens Oslo hadde en leieprisvekst på 1,7 prosent.

Stavanger og Sandnes skiller seg ut med en årsvekst på hele 14,3 prosent. Men i Bergen er veksten det seneste året på 1,7 prosent. Årsveksten i Oslo og Trondheim er nær storbyindeksen. De har en vekst på henholdsvis 5,5 og 4,9 prosent.

Drøyt 3000 boliger

Ved utgangen av første kvartal var det var 3054 boliger til leie på Finn.no. Det er markant lavere enn årene før pandemien. 1713 av disse boligene befinner seg i Oslo, 458 i Bergen, 577 i Trondheim og 306 i Stavanger/Sandnes.

Lauridsen mener nedgangen er bekymringsfull. Han sier den bekrefter de mange historiene om utleiere som kvitter seg med utleieboliger til fordel for andre investeringer. Lauridsen kaller det et paradoks at en stor prisvekst og knapt tilbud i utleiemarkedet er et resultat av villet politikk. 

Han trekker frem en økning i formueskatten generelt og satsene for sekundærbolig. Det fører spesielt til færre investeringer i utleieboliger og øker leieprisene.

De svakeste rammes

– Den kraftige økningen i formueskatten de siste årene rammer de svakeste mest gjennom enda høyere leiepriser. Dette er dessverre en utvikling vi venter vil fortsette, sier Lauridsen.

Kvartalstall fra Husleie.no viste en nokså lav prisvekst i årets tre første måneder i Oslo. Men i storbyer som Bergen, Trondheim og Stavanger var det en oppgang rundt 8 prosent.

Dagens statistikk er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no og profesjonelle utleieaktører. 

Powered by Labrador CMS