ØKTE PRISER: – Mangel på utleieboliger og høy etterspørsel er med på å presse prisene markant oppover, sier Stian Carlsen, administrerende direktør i Utleiemegleren.

Selge utleieboligen? – Ikke gjør det

Utleiemegleren ser med stor bekymring på at antallet utleieboliger i Oslo synker i takt med at ønsket og behovet for å leie bolig i Oslo øker.

Publisert Sist oppdatert

Utleiemegleren er ute med ferske tall for leieprisene, og konstaterer innledningsvis at antall sekundærboliger i Oslo har falt med 7374 boliger de siste fire årene. Samtidig fortsetter utleieprisene å stige. Sammenlignet med februar og mars i 2023, økte gjennomsnittlig leiepris for alle boligene i Utleiemeglerens portefølje med syv prosent.

– Mangel på utleieboliger og høy etterspørsel er med på å presse prisene markant oppover. Dette er en utvikling vi ikke ønsker, og mangelen på utleieboliger i Oslo vil føre til at leieprisene fortsetter å stige i tiden fremover, sier Stian Carlsen, administrerende direktør i Utleiemegleren, og understreker at tendensen også er synlig i pressområder som Stavanger, Bergen og Kristiansand.

- Vent med å selge 

Utleiemegleren har 30 års erfaring med utleie og forvalting av boliger. De ser med stor bekymring på at antallet utleieboliger i Oslo synker i takt med at ønsket og behovet for å leie bolig i Oslo øker. 

– Slik leiemarkedet er i dag, ville alle vært tjent med et større tilbud. De som kjøper for å leie ut, skal som regel benytte seg av boligen selv på et senere tidspunkt, mens investorer ser etter gode investeringsmuligheter som kan gi avkastning på sikt. De fleste avventer salg i disse tider, med mindre de absolutt må selge, noe vi håper vil gi oss flere boliger å leie ut fremover. Det er også ventet at boligprisene i pressområdene vil ha en sterk økning i 2025 og 2026. Vi råder derfor de som sitter på en utleieenhet i dag, til å ikke selge i dagens marked, sier Carlsen. 

Oppgang over hele linja

Leiepris for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Oslo økte med 7,5 prosent fra mars 2023 til mars 2024. 

Leieprisene for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Asker og Bærum økte med 3,3 prosent, fra mars 2023 til mars 2024. I Bergen var oppgangen i samme periode 7,9 prosent, mens økningen i Drammen var fem prosent.

På Nedre Romerike har leieprisene økt med 6,1 prosent siste år, og det samme gjelder for Innlandet. Stavanger økte med 6,3 prosent, Trondheim 8,1 prosent, Østfold 5,81 prosent og Vestfold og Telemark 8,9 prosent i perioden mars i fjor til mars i år.

Peker på økte skatter

Størst leieprisøkning de siste året finner vi i Kristiansand, med hele 12,5 prosent det siste året.

– Årsaker til dette er blant annet økt skatt på sekundærboliger, økte renter og kommunale avgifter, samt høy prisutvikling. Dette har dessverre medført at flere velger å selge sine utleieboliger. Her må politikerne på banen, sier Tor-Gunnar Albert, daglig leder i Utleiemegleren Kristiansand.

Powered by Labrador CMS