Norgani-handelen i boks

Norwegian Property og Pandox er blitt enige om betingelsene for kjøp av hotellkjeden Norgani.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det var 24. august at de to partene kunngjorde kjempetransaksjonen og inngikk en foreløpig avtale, det vil si: Den formelle kjøperen er Sech Holding AB, et selskap som er felles eid og kontrollert av Pandox AB, som igjen er eid 50 prosent hver av Eiendomsspar og Sundt-familien (Heches Holding).

Norwegian Property (NPRO) skriver i en børsmelding torsdag ettermiddag at transaksjonen blant annet var betinget av enighet om gjeldsfinansieringen og godkjenning fra relevante myndigheter. Disse betingelsene er nå oppfylt, og partene har signert den endelige kjøpsavtalen. Det betyr at salget på 8,3 milliarder kroner er i boks.

Det innebærer som tidligere meddelt at NPRO skal bistå med en selgerkreditt på 600 millioner kroner, der 200 millioner forfaller etter to år, og de resterende 400 millionene etter ytterligere fire år. Selgerkreditten er sikret med førsteprioritets pant i Norgani-aksjene og garantier fra Pandox AB og Heches Holding. Ifølge pressemeldingen løper begge deltransjene til en fast rente på 5 prosent.

NPRO har videre en opsjon frem til 31. desember 2010 på å kjøpe tilbake en minoritetsandel på inntil 9,9 prosent av aksjekapitalen i Norgani-hotellene. Denne prisen skal tilsvare kjøperens kostpris, inklusive kjøperens kostnader knyttet til transaksjonen. Pandox planlegger å oppgradere Norgani-hotellene for 1 milliard kroner, hvorav 500 millioner med en gang.

NPRO opplyser videre i pressemeldingen at de kommersielle betingelsene i transaksjonen er på linje med det som ble opplyst i slutten av august. Salget vil frigjøre kontanter for NPRO for om lag 1620 millioner kroner. 600 millioner er satt av til selgerkreditten, og 628 millioner kroner blir brukt til full innfrielse av trekkfasiliteten OPAS ble innvilget ved kjøp av Norgani i 2007. Norgani-kjøpet var hundre prosent lånefinansiert.

NPRO legger frem tall for tredje kvartal i neste uke. Her vil salget av Norgani bidra negativt i resultatregnskapet med 944 millioner kroner etter skatt, og klassifiseres under virksomhet som ikke videreføres. Norgani ble kjøpt på topp i oktober 2007 for 11,2 milliarder kroner.

Selve gjennomføringen av transaksjonen vil finne sted i løpet av november. Det er meglerhuset ABG Sundal Collier og advokatfirmaet Thommessen som har vært NPROs rådgivere i prosessen,

Aksjestrateg og eiendomsanalytiker Jørn B. Lyshoel i Nordea skriver i en kort kommentar torsdag ettermiddag at selv om det vellykkede utfallet av transaksjonen var sterkt ventet, er det likevel positivt å se den bli gjennomført som planlagt.

Powered by Labrador CMS