– Den mest effektive løsningen

Norwegian Property mener et salg av hotellkjeden Norgani var den mest effektive løsningen for en separasjon.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Tirsdag morgen ble det kjent at hotelleierkjeden Pandox kjøper Norgani for 8,3 milliarder kroner. Dermed gikk det ikke lang tid før salget kom, etter at en svært så hemmelighetsfull NPRO-sjef Olav Line under kvartalspresentasjonen i forrige uke ikke ville kommentere prosessen.

Salgssummen er lavere enn bokført verdi av Norgani, og lavere enn eksempelvis det DnB NOR-analytiker Simen Mortensen håpet på, han håpet på et salg til bokførte verdier på 8,9 milliarder. Men Mortensen fryktet en utfisjonering og påfølgende emisjon.

NPRO skriver uansett i en presentasjon at et salg av Norgani er den mest effektive løsningen for en separasjon av hotell- og kontorvirksomheten. Alternativet hadde altså vært en utfisjonering og selvstendig børsnotering av Norgani.

Et salg reduserer også med de nåværende planene til NPRO behovet for en emisjon. Oppkjøpsfinansieringen til OPAS på 700 millioner kroner vil bli tilbakebetalt, men det blir værende igjen en selgerkreditt på 600 millioner kroner. Salget frigjør totalt 1,6 milliarder i kontanter, hvorav 1 milliard omgående.

Netto låneandel etter salget, inklusive selgerkreditten, faller til 64,1 prosent, som er omtrent som langsiktig mål. NPROs nåværende LTV ligger på drøyt 74 prosent. Nettopp den høye låneandelen har vært NPROS problem, og markedet har fryktet en emisjon. Nå avblåses denne frykten.

En sluttføring av avtalen er ventet i november i år. Salget forutsetter godkjenning fra konkurransemyndighetene.

Analytiker Jørn B. Lyshoel i Nordea skriver i en kort oppdatering at verdijustert egenkapital per aksje i Nordea faller fra 11 kroner til 9,8 kroner som følge av transaksjonen. Låneandelen (loan to value) faller imidlertid til sunne 60 prosent (64 prosent) som følge av salget.

Lyshoel synes det er positivt at etter salget, vil NPRO være et rendyrket kontoreiendomsselskap med en sterk balanse. Det negative er at salgssummen endte så lavt.

Nordea-analytikeren ser likevel en positiv reaksjon på aksjekursen, ettersom frykt for en emisjon den seneste tiden har lagt en demper på kursutviklingen. NPRO-aksjen er handlet på 9-tallet, altså godt under antatt verdijustert pris.

Powered by Labrador CMS